Pappa på äldre dar


Sommar, sol och näktergal i busken!
Livet leker - och jag har faktiskt på gamla dar blivit pappa igen!
Jag känner väl till dom mänskliga spelreglerna, att man aldrig ska tala i egen sak, men så kom  jag plötsligt på att detta är ju en blogg... och då är ju allt tillåtet.
Den här nya papparollen kom plötsligt, mycket plötsligt. Jag visste inte ens att det var på gång. Men så en dag var jag ute på nätet och letade och då - på Ronnebyrevyns hemsida (
www.ronnebyrevyn.se) kunde jag läsa att jag hade blivit pappa, ja, tom. revypappa för just Ronnebyrevyn.
Jag har alltså röstats fram till ordförande, vilket är ett verkligt roligt, ansvarsfullt och helt enkelt vansinnigt stimulerande uppdrag.
Den relativt nybildade Ronnebyrevyn har ett drygt års verksamhet bakom sig och står redan nu på synnerligen stadiga ben. Detta till stor del beroende på att det i styrelsen finns flera veteraner som t.ex. Bengt Andersson (kassör o mångårig producent)  Urban Jönsson (sekr. och outslitlig manusförfattare.
Unga vitaminpiller i form av Susanna Harju och Sven Holgersson borgar för en väl fungerande återväxt.
På såväl scen som i styrelseslitet finns Birgitta Wirdemo,, Annmari Svensson och naturligtvis slitvargen i kvinnokläder, Bengt Olofsson.
Å det finns många, många fler som alla har det gemensamt att dom älskar just revy.
Revy 2008 är ännu inte riktigt klar...  men mycket på planeringsstadiet är redan avverkat.
Vill du också ha roligt i ett kolossalt roligt gäng? Skriv då några rader.
Vi hörs och kanske tom.ses!!

image37

I brist på manus


Gröna drömmar!

Det har sagts att Sveriges Television (SVT) och Sveriges Radio (SR) ska lägga ut fler beställningar till produktionsbolag. Detta för att, som det heter, berika och stimulera till ett bredare utbud. Därav att produktionsbolag som STRIX kan få så kvalificerade uppdrag för SVT som att spruta vatten på en statsminister.
Visserligen genom en mikrofon, men...
Naturligtvis har SVT redan stoppat programprojektet. Men bara en undran: har SVT ingen som helst koll på vad man beställer. Eller har man bara lite svepande beställt ännu ett s.k. humorprogram.
Programmet hade inte ens platsat som barnunderhållning.
Nu ska vi inte kasta skit på alla produktionsbolag. Det finns flera seriösa, problemet är dock att företeelsen fristående produktionsbolag är ganska klent. Inte minst inom radio.
Verkligheten ser ut som så att bolagen ska göra stora pengar  på liten tid och med så liten arbetsinsats som det bara är möjligt och det är då kunskap och idéer får stå tillbaka.
Nej, det SVT och SR måste satsa på stavas på följande sätt: K V A L I T É!!
Lägg en stor del av pengarna på t.ex. dokumentärer. Betala dessutom bättre än i dag.
På tal om dokumentär. Titta gärna på TV 2 kl. 18.15 den 6.6 (nationaldagen) då visas en film om Wallåkra Stenkärlsfabrik. Filmen är producerad av vännen Mats Harrysson. I lokaltidningarna alltid kallad för Blekingesonen.
Han har växt upp i gamla brukssamhället Kallinge.
Spruta gärna vatten på varandra och ha kul - men vägra att betala för det i form av s.k. TV-underhållning.

Var håller ni hus?

image35
Jag hade inte råd med fler!

Hallå!
Var håller ni hus och vad håller ni på med? Tidningar och radio i Blekinge.
Trötta?
Små resurser?
Besparingar?
Jag menar - här sitter socialdemokraternas hela landstingsgrupp (ca.20) i två dagar, äter, dricker för stora pengar men inte minst, diskuterar hur man egentligen ska ställa sig till Gilda Johanssons besparingsförslag.
Jag är inte ute efter vad deras överläggningar kostade, men dom var i Åhus i nästan två hela dagar och jag menar -här sitter befolkningen i hela västra Blekinge och vill inget hellre än att få veta hur just socialdemokraterna i landstinget ska ställa sig till sparförslaget. Vad vill ni göra med lasarettet i Karlshamn??
Jag vet på ett ungefär vad dom kom fram till, men något enda litet knäck kan ni väl kosta på er själva. Jag är ju ändå pensionär och har därmed inte all tid i världen. Ja, ni vet hur vi pensionärer har det. Tiden räcker liksom inte till.
Nu tror jag inte att ledande socialdemokrater blir speciellt glada när ni eventuellt frågar. Men just därför SKA ni fråga.
Dom anser att sparandet är knepigt att förklara.
- Det blir så lätt missförstånd, som en av dem uttryckte det.
Å just socialdemokraterna anser att det finns ännu ett stort problem : hur sparkar man chefer?
- Chefer är det svåraste som finns att spara in på, sa en annan socialdemokrat som också pustade inför den batalj som väntar bakom hörnet, nämligen hur man bäst ska informera folket i västra länsdelen.
Ett råd: försök med bedövning.
Ett gott råd till: innan ni sparkar några chefer - ta då kontakt med Kerstin Brunnberg, SR:s nygamla vd. Det tog bara en vecka för henne att sparka hela TRE chefer. Dessutom direktörer.
Inget är omöjligt!!

Heja Kerstin Brunnberg!

image33
Kerstin Brunnberg
Foto:www.sr.se/ekot
Tisdag kväll, vid pass 21.
Jag måste säga att Kerstin har inte suttit på vd-våningen i radiohuset och slumrat. I kväll gjorde hon nästan rent hus. Bland chefer.
Tre direktörer försvann från sina tjänster, två av dom lämnar Sveriges Radio omgående. Eva Blomqvist, programdir. för utbud ska fortsättningsvis arbeta med EBU-frågor. Alltså radiofrågor på europaområdet.
Eva Blomqvist har länge varit flitigt ifrågasatt och fick redan under Lisa Söderbergs vd-skap en plats på översta våningen i Radiohuset, men ingen har trott på hennes idéer.
Nu fortsätter Kerstin Brunnberg sitt intensiva arbete med att återupprätta Sveriges Radios goda rykte som public servicebolag.  Hoppas nu bara att hennes idéer för framtiden kommer att genomsyra och gälla även P4-kanalen som så ensidigt har satsat på 33+arna med resultat att samhällsbevakiningen har satts på undantag.
Musik och tävlingar har många chefer ansett ska vara den generationens melodi. Men där har dom allt bitit sig i ändan. Om det nu är möjligt.
Jag tycker att chefer ute på lokala kanaler också har ett ansvar och borde ha protesterat mer ihärdigt mot Eva Blomqvists utslätningsidéer.
Men nu kanske dom vågar. Eller kommer det att ryka chefer även på lägre nivåer??
I en intervju i Resumé i kväll säger Kerstin  Brunnberg att: " vi måste bli ännu bättre på att producera den radio med stor relevans, mångfald och kvalitet i varje sändningsminut som våra fyra miljoner dagliga lyssnare förväntar sig av oss."
Heja Kerstin!!  Kör hårt. Har man fyllt 65 - ja, då vågar man...

Möten

image34
Ingegerd Wärnersson
Foto: www.k.lst.se

Förlåt min inaktivitet på denna sida nu några dagar.
Jag kan varken skylla på semester eller för bra väder. Jag säger som det är: jag har haft ganska många järn i elden, som det heter.  Resultat och redovisning av dessa järn kommer framöver.
Dessutom har det varit ovanligt många möten nu några dagar.
Det mest uppmärksammade var naturligtvis, med massmedias och polisens hjälp, SD:s karlskronamöte.
Dessutom råkade SSU ha möte. Även dom samlades i Karlskrona. Musik Direkt hade möte. I deras fall var det final och naturligtvis också den i Karlskrona.
Klassmöte var det också. Rosenfeldtskolans avgångsklasser för 50 år sedan med enbart grabbar kollade sina gamla klassrum och åkte hem igen.
Polisen hade också samling i just Karlskrona och Blekingesjukhuset hade extra samling.
Å allt detta ståhej med poliskjedjor och lagliga och inte lagliga demonstrationer för att ett litet politiskt parti skulle ha möte.
I dag vet vi att enbart polisens möte kostade 7 milj. kr!!!! Vilken brakfest!!
Demonstrationerna var riktade mot SD, men dom satt inomhus och väl bevakade och såg eller hörde inget av vad som skreks på gatorna eller i parken.
Varför kunde man inte i stället ha arrangerat en riktigt fin musik- och matfestival. En internationellt präglad fest med mängder av invandrare. Var höll Nya Frisam hus den här gången. Med en sådan fest, som Frisam brukar arrangera på höstarna, hade SD-mötet blivit vad det borde ha varit - bortglömt.
För egen del var jag på ett helt annat och mycket trevligare möte, nämligen i Leråkra bygdegård!
Företag, hantverkare, konstnärer och konsthantverkare (55 st.) visade upp sig i något så klurigt som " Vår mässa".
Landshövding Ingegerd Wärnersson invigningstalade och det gjorde också Jan-Anders Palmqvist, kommunalråd i Ronneby.
Båda talar ju så att folk förstår och dom var båda lika stolta över att Blekinge äntligen vågar visa upp vad man kan.
Jan-Anders bjöd sedan smålänningen Ingegerd på nybakad våffla och kaffe.
Ja, vi satt faktiskt vid samma bord och utbytte naturligtvis intressanta framtidstankar.
Vid bordet hade vi också sällskap av min gode vän och tidigare tidningskollega, Bennie Olsson nu VD för stora och mäktiga Gota Media.
- Ni är för stora och mäktiga, tyckte Jan- Anders Palmqvist.
Bennie var för dagen ledig och lät därför bli att vidare kommentera.
Han tittade i stället på en traktor med vedklyv.
Några poliser såg jag inte röken av, men så var det också vild parkering utmed gamla riksvägen i Leråkra denna lördag.
Lev väl!

Nysatsning!

image33

Foto:www.sr.se/ekot

Efter att Peter Örn i måndags hastigt lämnade vd:skapet i Sveriges Radio (SR) har det redan hänt stora saker.
Den ensidiga ungdomssatsningen (33+) som tidigare genomsyrat SR:s alla kanaler har nu bromsats och jag tror att den redan nu i denna stund har avstannat.
På annat sätt kan jag inte tolka SR:s nya inriktning, nämligen att nu satsa på den äldre åldersgruppen - alltså dom trogna lyssnarna!
Första steget i denna riktning togs i går eftermiddag när Ove Joansson, ordf. i SR_styrelsen tog det vågade steget att utse Kerstin Brunnberg till vd, alltså inte tf. vd utan fullt ut och detta fram tom. årsskiftet 2008-09.
Nu ska det bli ordning på P1 , har redan Brunnberg lovat.
I måndags förmiddag ansåg Ove Joansson att Brunnberg var för gammal att bli ordinarie vd. I går ändrade han sig snabbt. Varför? För att rädda sin egen plats i styrelsen.
Kerstin Brunnberg är 65 och det borgar för ett stabilt och tryggt ledarskap som medarbetarna på SR känner igen. Eller...

Dimman ligger tät

image32
Vackert för en stund men inte i längden...

Dimman har en längre tid legat tjock över Sveriges Radio (SR), men så plötsligt i dag, vid elvasnåret, var det liksom en tendens till att dimman ändå ville lätta. Solen bröt igenom, men bara delvis. En halvtimma varade det. Nu är dimman tätare än någonsin.
Detta blir min sammanfattning av den direktsända pk som Ove Joansson, styrelseordf. i SR och avgående vd:n
Peter Örn då genomförde.
Församlade journalister och inte minst dom  anställda ville ju veta vad Ove och Peter inte har kunnat enas om när det gäller framtiden för SR.
Frågorna blev tyvärr obesvarade.  Alla satt eller stod där med näsor så långa att många av dom räcker ända fram till 2010.
Däremot trodde dom två herrarna att personal och journalister skulle nöja sig med att istället få lyssna till vad dom två har varit överens om, men det var inte mycket!
Personalen röt till och ansåg att det i dag är alldeles för få inom SR som bestämmer. Dessutom framfördes krav på att fler i ledningen måste lämna sina uppdrag.
Ove Joansson utgjorde inget undantag.
- Jag har hört det förr, var det enda svar han hade att ge.
- Jag utför uppdraget efter bästa förmåga, la han till och såg närmast chockad ut. Chockad över att personalen nu är så trött och uppgiven över alla klantigheter att dom nu vill se en helt ny ledning.
En ny vd kan vara anställd först om ett halvår och denna nya vd har då full frihet att välja SIN nya ledning. Den ledning som nu sitter har  bara varit på plats ett halvår (!) och nu är det redan dags för en ny ledning.
Stackars personal.
- Slopa omställningsprogrammet (ekonomiskt sparprogram) ropade en anställd. Vi tror inte på det,det dödar bara kreativiteten.
I det läget ansåg Peter Örn att presskonferensen borde avslutas. Därmed var dimman tätare än någinsin tidigare och personelan än mer förvirrad.
                                                                                                          
Peter Örn, däremot, kan ta en årslång semester, men förvärrar den ekonomiska kris som innebär att 152 nu måste lämna sina anställningar. Med hans avgångsvederlag på 1,8 milj. kr. hade betydligt fler av dom 360 intresserade kunnat få sluta på SR.
Nu blir det några hundra kvar som därmed har tappat luften över att ha fått ett nej.
Å så dimman...

Adjö!

image31 Peter Örn vänder ryggen åt SR!

Jag har en tid undrat hur länge Peter Örn skulle stanna på SR som vd. Peter Örn är inte en person som vill stå i centrum för intensiva stormar. Han vill inte skada sitt goda rykte som en god medmänniska. Men nu en tid har han varit ett jagat villebråd, dessutom utnyttjad av ordföranden i SR:s styrelse, Ove Joansson.
Så i dag, nu på morgonen, måndagen den 14.5.2007 vid 09-tiden kom beskedet - Peter Örn lämnar VD-skapet i SR.
Orsak: meningsskiljaktigheter med nämnda ordförande Ove Joansson.
Jag är inte ett dugg förvånad. Bara lite förundrad över att Peter dröjde så länge med sitt beslut.
Peter har helt enkelt blivit utnyttjad av Joansson, blivit till ett redskap. Jag kan bara inte tro att Peter hade fulla bilden av hur illa det stod till med SR när han 2003 kom dit som vd.
Peter har sagt det många gånger - jag kan inte er bransch men jag är förbaskat road av den.
Peter Örn vandrar vidare medan SR är att beklaga - Ove Joansson biter sig fortfarande kvar och han bör ju rimligen reda ut dom problem, inte minst ekonomiska som han har försatt radiobolaget i.
Peter -för ett tag sedan skrev du och tackade mig, nu tackar jag dig och kanske möts vi någon gång på Hasslö eller varför inte på SR Blekinge för en fika. Kaffet där är ju gratis!!

Röda Kvarn


Gult är också vackert

Jag tänker på när vi ungdomar på 50-talet hade två biografer att välja mellan i Ronneby. Dessutom fanns det givetvis biografer också i Kallinge, Bräkne-Hoby och Backaryd. Tänka sig.
I Ronneby finns Centrumbiografen fortfarande kvar och den lever. Däremot finns inte längre Röda Kvarn. Den gick i graven eller slogs i spillror för många, många år sedan.
Varför tänker jag, just nu, på biografer och speciellt då på Röda Kvarn?
Jo, det finns en förklaring.
När Domus stängde sin butik i Ronneby centrum flyttade Willys livsmedelcentrum in i deras lokaler och därmed har det blivit tomt i det s.k. Willy-huset.
I detta hus ska det nu bli galleria med en rad butiker. Invigning är planerad till december i år. Och namnet? Just det!
RÖDA KVARN!
Så blir det. Därav dessa nostalgiska tankar en mulen och lite regnig majkväll när Tre Kronor just blivit klart för semifinal. Så visst är också gult vackert!
Tjosan!!!

Nitisk

image29 Snabbt utför!
Foto: www.fotoakuten.se

Jens Åberg har slutat som s-märkt kommunalråd i Sölvesborg. Det sas ofta att han styrde västkommunen med järnhand. I handen höll han hårt i ordförandeklubban, men nu är det mest en klubba, modell järnfemma(!) det handlar om.
Han har dock inte helt släppt greppet om kommunen. Åberg är i dag och fram till 2011 revisor, därtill vice ordförande för kommunrevisorerna i just Sölvesborg.
Nu har det visat sig att han är minst lika nitisk och hård i den rollen. Så nitisk tom. att hans efterträdare, Heléne Björklund, men också andra partikamrater, har börjat surna till.
Dom anser att Jens Åberg snokar lite väl mycket.
Ingen tycks förstå varför, men förklaringen är enkel, tycker jag. Jens Åberg är en gammal politisk räv och naturligtvis känner han väl till alla finter och håligheter som kan utnyttjas, men också mörkas.
Det är som med gamla fotbollsspelare som blir domare - dom blir kanonbra. Dom kan ju vartenda tjuvknep.
Jens Åberg är nu vice ordf. för kommunrevisorerna i Sölvesborg och han är dessutom revisor i samtliga kommunala bolag och dom är sex stycken. Tala om järnkoll!!
Dessutom är han nu som lyxpensionär dessutom ordförande i Blekinge Golfförbund men också ordf. i Sölvesborgs Golfklubb. Men där har han andra revisorer över sig.

Har valt igen!

image19

Sofia Bothorp är miljöpartist och utgör efter det senaste valet  en egen grupp närmast den styrande alliansen i Karlskrona.
Sofia blev aktiv politiker inför senaste valet och hade då inlett sitt friår (!) från SR Blekinge. På radion blev det stort pådrag och kanalchefen Bosse Svensson klargjorde offentligt att det skulle bli omöjligt för miljöpartisten Sofia Bothorp att komma tillbaka till radion som journalist.
Sofia valde i det läget att fortsätta som politiker och nu har hon och Miljöpartiet en observationsplats i Karlskrona kommunstyrelse.
Å nu lär Sofia ha gjort ännu ett val. Sofia är en av 340 inom SR som har nappat på radions erbjudande att sluta frivilligt. Var femte SR-anställd vill av någon anledning sluta.
I dag tisdag står det klart att halva vetenskapsredaktionen på just SR vill sluta.
Men det är bara 152 av alla dom 340 intresserade som FÅR sluta. Vad händer med dom som bli över?
Jag sätter nog en hel spänn på att just Sofia är en av dom som blir bönhörd och därmed lätt kan kvittera ut en årslön. Jag tror dessutom att det här valet var ganska lätt för Sofia.
På fredag (11.5) ska ledningen börja "lotta" ut avgångsvederlagen.
Vad blir det egentligen kvar av SR?

Trött

  Installation?

Jane Betts i Blekinge Läns Tidning (BLT) skriver om konst och det gjorde hon i måndagens upplaga. Hon hade under lördagen ägnat några timmar åt att besöka några av dom konstnärer (
se nedan) som deltog i helgens Konstrunda i Blekinge.
Uppenbarligen var det en tröttsam upplevelse. Jane Betts beskriver det så här i sin artikel:
"
Konstrundan i Blekinge är väletablerad. Nackdelen är avståndet. Det geografiska glappet mellan konstnärerna i Ronneby och konstnärerna i Karlshamn är för stort. Kanske skulle Blekinge ha två konstrundor vid olika helger, en i västra Blekinge och en i östra?"
Så kommer slutklämmen i artikeln:
"
Jag är rädd att jag aldrig annars kommer att hinna längre än till Ronneby."
Jane Betts tycker att avstånden i Blekinge är för stora. Avståndet är dessutom så svindlande stort mellan Ronneby och Karlshamn att när Betts har kört den långa sträckan från Karlskrona till Ronneby, ja, då blir det på grund av trötthet till att vända åter till Karlskrona.
Men varför inte använda både lördagen och söndagen till att besöka konstnärerna i Blekinge? Så många är dom inte, vilket Betts också helt riktigt påpekade i sin artikel.
Hur klarar vi oss och tröttheten när Konstrundan i Skåne arrangeras årligen? Skåne måste ju i en jämförelse med Blekinge framstå som gigantiskt, ja, nästan övermänskligt stort.
Jane Betts nämner inte ens konstnärerna i Sölvesborg och Olofström. Tanken på en bilresa så långt väster ut svindlar säkert!
Jane Betts har med sin artikel blåst under den strid som redan rasar mellan öst och väst i detta vackra och lättgreppade län som ändå Blekinge utgör.
Det behövs ingen konstrunda för Väst och ingen för Öst - det är bra som det är. En Konstrunda för hela länet. Två dagar räcker, men gärna fler deltagande konstnärer så blir det lättare att se den utställda konsten. Då slipper alla Karlskroniter att flockas på en minimal utställningsyta på Skärva!
Jane Betts besökte endast Karlskrona och Ronneby kommuner! En dags jobb till och duktiga konstnärer i västra länsdelen hade också fått visa upp sig.

Konstig runda

image27
Eget konstverk!

Att åka en konstrunda kan verkligen vara berikande. Blekinge har numera, som i Skåne, fast av mindre format, en egen liten runda. Många av länets konstnärer tar emot i hemmet, andra hyr in sig, men då känns det fel. Det blir som i vilken galleria som helst.
Så blev det på Skärva i lördags. Trångt och bökigt och små, smala väggar där jag såg fler ryggtavlor än tavlor med konst!
Däremot träffar man ju alltid "fint" folk, t.ex. inflytelserika politiker från Karlskrona som numera mest diskuterar bibliotek. Men som vanligt är det mycket snack och lite verkstad.
Jag fick t.ex. en kram av Sofia Bothorp, nästan kommunalråd, hundra procent miljöpartist och f.d. kollega på SR Blekinge. Däremot kramade jag inte hennes man och min f.d. kollega, Patrik Franke.
Konstrundor är berikande, påstod jag inledningsvis. Så även denna runda.
Jag upptäckte en väg jag aldrig tidigare känt till. Vägen ringlar fram i gränstrakter mellan Ronneby och Karlskrona kommuner men också nästan på gränsen mellan Blekinge och Kronobergs län.
På denna väg tar man sig mellan Jakobstorp och Hjortseryd. Den kallas K 14, är 12,7 km. lång och är därmed Blekinges längsta enskilda väg!
Längs den här ringlande vägstumpen finns en hel rad kulturminnen som välbevarade stenmurar, tjärdalar, husgrunder, odlingsrösen för att inte tala om gamla grindstolpar.
Jag smög mig sakta fram på denna väg i lördags för att besöka Harry Loontjens, en av konstrundans inbjudare.
Det första han bjöd på var också en vacker skrift, framtagen av just Harry och några andra eldsjälar i denna vackra skogsbygd. I skriften beskrivs just denna enskilda och mycket unika väg men också människor som levt utefter vägen. Informativa skärmar gör resandet just här till en minnesrik färd.
Välj denna upplevelsefyllda väg vid din nästa utflykt, men ta god tid på dig. Glöm då inte heller att stanna till och studera "Brudberget". Det berättas att ett helt brudfölje tog skydd för regnet under detta berg, men blev våldsamt bergtagna!
Trevlig resa!


Ur led är tiden

135516-8 Importerad sten!

Det fanns en tid när många människor i Blekinge levde på att bryta sten. Man bröt stenen i små eller större berg, just här i Blekinge. Mestadels var det granit man bröt.
Ett exempel: År 1895 sysselsatte stenindustrin i Blekinge nära 3000 man vid ett 50-tal större arbetsplatser.
En stor del av den brutna stenen gick på export. Samma år, 1895, genomfördes ca. 500 utskeppningar!
Så när kommuner och andra i dag utsmyckar och bygger med sten tar vi ofta för givet att det är granit från Blekinge som sätts på plats.
Men glöm det!
När t.ex. Banverket nu bygger om ett antal järnvägsstationer i Blekinge inför nystarten snart, ja då kommer stenen från helt andra platser i världen.
Nu importerar vi t.ex. kantsten från Kina!!
Det går inte längre att köpa sten från Sverige, t.ex. från stenindustrin i Blekinge.
Priserna är för höga. Arbetslönerna sätter hinder i vägen.
Däremot bryter vi fortfarande berg här i Blekinge. Vi krossar berg och exporterar, men vi klarar inte att konkurrera när stenen med handkraft ska huggas till knott (gatsten) eller som nu - kantsten.
Nu är det mest gravstenar som produceras, men även här väljer allt fler små, naturligt formade stenar.
Så riktigt död är ännu inte stenindustrin i Blekinge, men frågan är hur många år den har kvar?

Avbrott!

image26
Foto:www.fotoakuten.se

Det är inte bara i TV eller radio det blir avbrott.
Stort avbrott blev det också i Ronneby på Valborgsmässoafton, mitt under vårtalet på Snäckebacken.
Blåsten och torkan satte många våreldar på prov, men det blev elen som fick vårtalaren, Leo Rise att tystna.
Leo Rise är Ronnebys enda opolitiska ordförande och leder Biblioteks och Kulturnämnden. Och det var mitt under hans "brandtal" för kommunens kultur som det blev total tystnad. Bara dom närmaste kunde höra vad han sa.
En tekniker överblickade snabbt situationen och ilade längs elsladden mellan åtskilliga besökares ben och trädstammar. När han kom till slutet av sladden (eller början) ja, då stod det en man med kontakt och sladd i sin hand.
Han mumlade:
- Jag råkade visst snubbla över den här, sa han och såg blek ut.
Hade mannen snabbt kommit över chocken hade han ju också kunnat ansluta stickkontakten och därmed kortat talavbrottet i kylan med flera sekunder!
Några strålkastare eller värmande element var för kvällen inte inkopplade.
Leo Rise, som är psykläkare, klarade avbrottet utan allvarliga men och kunde något försenad också avsluta sitt vårliga kulturtal.
Vid Rydsgården i Johannishus förflöt det traditionsenliga vårfirandet helt utan intermezzo. Bara en viss försening i starten som sedan snabbt togs igen när det var dags att tända brasan.
God fortsättning på maj månad!