Grattis till ännu en vår !

image130 Jag vill bara i all enkelhet önska dig en riktigt fin Valborgsmässoafton och en minst lika upplevelserik  Första maj och samtidigt tacka för att du läser min blogg.

Våreldarna i kväll håller sitt grepp om oss moderna människor som faktiskt vallfärdar för att se en rishög bli lågornas rov. Visst - det förekommer också sång och musik.
Min vän Mats (kulturpristagaren) ska naturligtvis vårtala invid Bräkneån. Visserligen hemligt. Arrangörerna vill ha det så. Rätt klurigt när arrangören varje år inte lockar med någon speciell talare. Istället säger man: å nu ska vi se vem som detta år tänker ta talarstolen i besittning?
Kul och lockande.
Själv är jag av förklarliga skäl i kväll beordrad att bevista Snäckebacken, mitt i Ronneby centrum. Dessutom ska min svärson sköta ljudet. Rena familjeföreställningen!
Trevlig Valborg!
Ps.
Jag har en vän till som heter Mats och han fyller år i dag.
Grattis Mats!
Ds.

Självklart att man inte kommer objuden !

I dag onsdag (30.4) har jag med stort intresse tagit del av två artiklar i de båda länstidningarna, BLT och Sydöstran.
De handlar om att föreningen " Föreningarnas hus "  har beslutat lägga ner sin verksamhet. Detta har tre styrelseledamöter plus två revisorer beslutat!
Styrelsen anger två skäl till nedläggningen;
1)  Kommunen har succesivt bantat det ekonomiska bidraget, vilket har lett till att fjolåret innebar ett underskott på drygt 20.000 kr.
2) Dåligt intresse från medlemsföreningarna. (Se antalet närvarande ovan)

Kommentar:
Jag är ordförande i RonnebyRevyn som har varit medlem i denna förening och jag måste konstatera att blir man inte inbjuden så kan man inte heller komma. Till vår förening har i varje fall ingen inbjudan till årsmöte anlänt och med tanke på den dåliga närvaron är det säkert fler medlemsföreningar som har blivit "bortglömda".

Det finns ytterligare oklarheter,  varför har årsmötet inte  föregåtts av ett utlovat extra möte, vilket beslutades redan i augusti i fjol?
Jag bevistade ett möte i nämnda lokal den 22 aug. i fjol. Redan då ville styrelsen, i alla fall, ordf. och kassör lämna sina uppdrag. Vid mötet bestämdes att en skrivelse skulle tillställas fritidsnämnden med krav på en förklaring till  hårt nedbantade ekonomiska bidrag.
Det bestämdes också att styrelsen skulle kalla medlemsföreningarna till ett nytt möte när svar erhållits från kommunen. Något sådant möte har inte ägt rum! Varför vet väl enbart den nu avgående styrelsen!
Vid mötet i augusti klargjordes att verksamheten inte gick att driva vidare med allt växande underskott. Att i det läget, med ett sådant besked, är det omöjligt att få andra intresserade inom medlemsföreningarna att ställa upp.
Är det ekonomiskt omöjligt, så är det!
En summering av detta blir därför:
Utebliven inbjudan till nämnda årsmöte, ingen uppföljning med möte efter fritidsnämndens svar (om nu skrivelsen någonsin kom till) måste innebära att den nu avgående styrelsen med full kraft måste rikta sin nu framförda kritik
mot sin egen uteblivna insats!
Styrelsen har helt enkelt inte räckt till och resultatet ser vi bl.a.i form av otidsenliga och inte alls publikvänliga lokaler.
En sista fråga: är verkligen styrelsen beslutsmässig när bara tre ledamöter är närvarande?

Kvinnolöner nu - men var finns arbetsgivarna (politikerna) ?

Inget politiskt parti har de senaste åren vågat säga nej till bättre kvinnolöner. Alla har, senaste valrörelsen inget undantag, talat sig varma för att vilja minska orättvisorna och därmed höja kvinnolönerna. Inte minst då inom kommun och landsting där de flesta kvinnorna  arbetar och där således de sämsta lönerna också finns!
Många har trott att politikerna menade allvar, men nu, med facit i hand, när kvinnolönerna är mer aktuella än någonsin, hörs det inte ett knyst från politikerhåll.

Nu måste det också i ärlighetens namn sägas att journalisterna i det här landet inte heller har ansträngt sig för att just ställa arbetsgivarna, alltså politikerna till svars.
I stället är det kvinnorna själva som har fått försvara sitt ställningstagande att som nu i sjuksköterskestrejken ta till stridsåtgärder. Varför inte ställa frågorna till politikerna? Det är ju dom som kan höja just dessa löner!

Jag ska ge ett exempel.
I Ronneby kommun är det så att utbildade sjuksköterskor inte kan utnyttja sin utbildning. Jag känner till flera sådana fall! De väljer att arbeta som undersköterskor.                                                                                                      Varför? Är de dumma?
Nej, det är nämligen enda chansen till en bättre lön. Undersköterskor tillhör kommunal och de har genom åren fått betydligt bättre avtal än t.ex. högskoleutbildade. Helt sanslöst! Ni förstår säkert kopplingen.
Onödig utbildning som ingen kan leva på! Vad säger nationalekonomerna?

Exemplet från Ronneby är ingen isolerad företeelse. Så är det över hela landet.
I vissa politiska kretsar ser man en bra utbildning mera som en belastning än en tillgång.
Behöver jag förtydliga ytterligare?
Okej!
Styrande socialdemokrater ger naturligtvis ett bättre stöd till Kommunal ( exemplet ovan räcker som bevis ) medan Vårdförbundet anser sig vara partipolitiskt obundet och får därmed en sämre löneutveckling!                                    Det hjälper antagligen föga att förbundsordföranden nu vänder sig till vänsterpartiet och 1-majtalar i just deras namn.
image129 Duktig flicka! Ett kall som kostar på!

Kolmila i nutid kräver teknik !

image128

I juli ska dessa bitar bli till ädel träkol. Träkolen är lika äkta som i gången tid, men  byggande av kolmila i dag kräver nutida teknik. Klyvaren har 7 tons tryck och medlemmarna i Flymens hembygdsförening arbetar i fyra lag.
På en dag klöv man ca 85 kubikmeter ved som nu ligger snyggt staplad för att torka. Den 28 - 29 juni ska milan resas för att sedan tändas den 5 juli.
Träkolen brukar ha en strykande åtgång. I denna träkol finns inget fuskvirke som t.ex. impregnerade gamla stolprester.

För mjäkig och snäll ! ?

Tack för mail och kommentarer!
Jag ska bara kommentera två negativa synpunkter. Två stycken som anser att jag har blivit allt för mjäkig och snäll. De tycker att jag borde rota mer. Rota i vad?
Jo, jag förstår vad ni menar. Det finns en hel del stenar (populärt uttryck i politikerkretsar) (fortfarande faktiskt) att vända på.
Nu är det så att jag hade tänkt att ha en angenäm och vilsam pensionärstillvaro, (Hoppsan nu nämnde jag det förbjudna ordet!) ( Jag är ju 40-talist!) men det vill jag nog ändå inte ha. Jag gillar människor i olika åldrar och måste erkänna att jag blir ordentliga taggad när jag får chansen att arbeta just med lite yngre förmågor. Det finns så många, men tyvärr trycks de ofta ner av gamla uvar som känner sig hotade.
Stopp - nu räcker det med inställsamheten gentemot de yngre.
Du ska veta att jag gillar att få kommentarer. Gärna via mail och du kan skriva under adressen:
[email protected] så slipper du få dina kommentarer publicerade i bloggen.

Nu till kommentaren av ovanstående kritik:
Jag har länge tänkt att utöka den här bloggverksamheten och nu är jag bara någon vecka bort från att bygga ut. Jag återkommer med ny adress när det är klart.
Jag lovar också att bli mer snokande (vill undvika ordet gräva) och aningen vassare. Jag har velat undvika för mycket kritik. Det finns de som anser att vi som bloggar är lite av rättshaverister. Men vilka är inte det? Det är i så fall även de aktiva journalisterna. Eller...

image127

Så nu, innan jag blir mer elak ska jag passa på att gratta Djurskyddet i Ronneby. Ja, även kommunen Ronneby för nu är det klart att Djurskyddet Sverige förlägger årets förbundsstämma till just Ronneby och Sveriges vackraste park!
Den 24 - 25.5 ska det hela ske.
Grattis Iréne och co som haft det kämpigt ett tag när det gällt att renodla er verksamhet. Bra jobbat! Även om det var svårt att få kommunen att göra rätt!

Flymen - hembygd som lever !

image126

Roland Ståleberg, 70 år vet hur sågen ska hanteras.  Här kapar han meterved till årets kolmila. Foto: B. Mauritzson

Jag blev glad, imponerad och överraskad av det jag i lördags såg och upplevde tillsammans med ett stort antal medlemmar i Flymens Hembygdsförening.
Tala om aktiva medlemmar! Dessutom såväl kön- som åldersneutralt!
Jag tror att det är just i bygder av den storlek som just  Flymen med angränsande byar gemenskapen har störst chans att överleva. Avfolkningen har varit betydande genom åren och som Roland (på bilden ovan) berättade, kan den i dag bofasta befolkningen hysas under ett och samma tak!
Gemenskap lockar. Betecknande för detta är att medlemmar inte drar sig för att åka 20 mil eller mera för att just få delta i en gemenskap som den i Flymens Hembygdsförening.
Genom hårt men älskvärt arbete har medlemmarna räddat och rustat upp ett vackert boningshus men också ordnat en dansbana i en före detta ladugård och gjort ladan till en omtyckt övernattningsplats för vetgiriga skolelever som ofta besöker gården med omgivning.
Programverksamheten är också betydande. Årets program är inget undantag. Efter helgens vedklyvning ( 85 kubikmeter till kommande kolmila ) väntar nu ett värmande valborgsmässofirande med start kl. 18 med såväl vårtal som sång av Flymens kyrkokör.
Första maj firas med Gökotta vid Allsjön.
Det är lätt att återvända till just denna verksamhet och jag ska framöver återkomma med ytterligare bilder.

Ljudligt stick blev årets Blekingebok 2007 !

För en halvtimme sedan (kl. 15),  vid en enkel prisutdelning på Ronneby bibilotek, blev det klart - "Årets Blekingebok 2007" blev " Ta dé från sticket! Jazzen i Blekinge ".

Boken har givits ut av Musik i Blekinge och redaktör har Niclas Höglind varit. Illustrationerna är gjorda av Karl Petermann, själv välkänd jazzmusiker som också har skrivit flera av bokens artiklar.
Boken är ljudlig. Två cd-skivor medföljer och jag kan varmt rekommendera den till såväl läsning som avlyssning.

Övriga fyra nominerade tilldelades hedersomnämnande med diplom.

Två av böckerna kommer från Ronneby Hembygdsförening: "  Per Hasselberg, den nakna sensualismens skulptör " av Ulf Torell och " En fotografisk stadsvandring i Ronneby " av Björn O Svensson.

Hedersomnämnande blev det också för boken om " Sweden Rock 2007 " av M. Grahn och "Decimantboken 1651 för Skåne, Blekinge och Bornholm, utgiven av Sten Skansjö och Birgitta Tuvestrand.

Kon - vår nya cirkusartist !

 Glad våryster ko? Ledsen ko som inte vill vara med på bild? Välj själv!

Vi människor utvecklas hela tiden. Kunskapen ökar med lavinartad fart och vi uppfinner för att göra vårt liv ännu lättare och bekvämare att leva. Däremot har utvecklingen avstannat när det gäller sätten att roa oss på. I vissa fall tar vi mångmilakliv tillbaka och vi kan nu finna glädje i allt mer primitiva arrangemang.
Stor glädje kan många människor numera, sedan årtionden, finna i att köpa sopor som andra har slängt. Det hela går under benämningen loppmarknad och samlar stora skaror. I varje fall är det så i Ronneby Brunnshallar varje söndag, vår och sommar.
Lika många kan tänka sig att flanera i ett varuhus en söndag, fast då är prylarna nya och hamnar på loppis först när du upptäckt att du kanske inte hade användning för just den inhandlade söndagsprylen!
Sedan några år tillbaka har kor som släpps ut på grönbete börjat bli en riktigt publikdragare. Varför förstår jag inte.
Kor har ju alltid funnits och kor har alltid varit glada och lite spralliga när de släppts ut från den mörka ladugården efter vinterns långa förvaring.
Naturbruksgymnasiet i Blekinge (Bräkne-Hoby) kläckte idén för några år sedan och bjöd in allmänheten och kallade dagen för " öppet hus " !!  På lördag den 26.4 är det dags igen!
När korna kom till dörren stannade de, stirrade på folkhopen och var på väg att vända om. Men så blev det vårgröna gräset allt för lockande och de hoppade ut i hagen. Ja, hoppa och hoppa. De kutade runt lite och böjde på kroppen som stelnat en aning under vinterförvaringen när ställningen mest varit liggande.
Människorna skrattade och blev glada och så fick dom ett glas mjölk och en bulle av Arla och så var den dagen räddad.
Gratis mat och dryck gillar vi alla och korna ja, de betade gräs precis som de alltid har gjort, i alla tider.
Vad blir nästa drag i konsten att underhålla och roa oss enkla människor?
Kanske kan vi snart bli inbjudna till någon som bor på landet och få titta på vad sådana människor gör som inte ens tittar på tv en vacker vår- eller sommarkväll. Vad gör dessa människor och hur?!
Tillträde till trädgården och titta gärna in genom fönstret! Arla bjuder på mjölk och bulle!
När kon har uppvisning kallas det för kosläpp eller betessläpp!
Kanske kan vi snart få titta på och roas av ett riktigt härligt hjärnsläpp någon stans?!  Vad vet jag, lilla enkla människa som fortfarande har lätt till ett skratt!

Kolmila -viktig kulturgärning i Flymen !

image124
Arbetet med årets kolmila i Flymen startade i helgen. Här några av alla de medlemmar i Flymens Hembygdsförening som gjort det till en tradition att vartannat år visa allmänheten hur man förr i tiden framställde
träkol. Tvåa från vänster föreningens ordf. Sven Norén. (Foto: B. Mauritzson © )

Givetvis blir det en stor kolmila i Flymen även denna sommar. Medlemmarna startade arbetet i helgen genom att klyva all den ved, al och asp, som ska ingå i årets mila. Inte mindre än 80 - 85 kubikmeter ved går det åt, men så tar man numera hjälp av tryckluftstyrda klyvare.
Medlemmarna arbetar i fyra lag, vilket i helgen betydde att fyra traktorer med klyvare utgjorde stommen i det tunga arbetet.
Stora, vackra vedstaplar inramar nu den plats som ska rymma milan. Om du tittar på bilden ser du den öppna lediga platsen bakom manskapet.
Nu ska den staplade veden torka varefter kolmilan ska resas den 28 - 29 juni. Därefter täcker man milan den 2 - 3 juli varefter den tänds 5 juli.
Själva tändningen har blivit en uppskattad kulturdag som fått allt fler människor att vallfärda till platsen. Förutom tändning av milan bjuds det också på underhållning.
När jag hälsade på medlemmarna i deras hembygdsgård i helgen var det männen som arbetade med klyvningen medan kvinnorna vårstädade den prydliga hembygdsgården och inte minst lagade god mat och servade med fika.

Jag måste passa på att tacka för såväl fika som god middag. Arbete kräver föda och med sådan i riklig mängd och smak är det ingen konst att få merparten av alla medlemmar att offra såväl arbete som skog.

Lantbrukarna avverkar al och asp, kör den till platsen, klyver den, reser milan, vaktar den och river.
Naturligtvis är de också medlemmar och för bygdens kultur vidare. De betalar tom. för den träkol som blir resultatet.
För egen del har jag i år fått det stora förtroendet att tända kolmilan!! Otroligt spännande och inte minst lärorikt.
Ta chansen ni som kan att följa arbetet med milan. Ta sikte på Flymens kyrka, sedan följer du skyltar. Flymen ligger norr om Rödeby i Karlskrona kommun.
Vi ses!!

I Blekinge räknas inte Christer Isaksson !

Den 23 april är det världsbokdagen och då ska priset till årets Blekingebok 2007 delas ut!
Prisutdelningen sker i år på Ronneby stadsbibliotek kl. 15.00 !!
Givetvis hade jag räknat med att ronnebyfödde Christer Isaksson skulle ha en chans med sin redan prisade bok "För ung att dö ". Men så blir det inte! Boken är inte ens nominerad!!

Juryn har tittat på all utgivning av skrifter som har anknytning till Blekinge och har nominerat följande fem titlar:

?Decimantboken 1651 för Skåne, Blekinge och Bornholm. Utgiven av Sten Skansjö och Birgitta Tuvestrand. Vetenskapssociteten i Lund.

?Sweden Rock 2007 av M. Grahn. Etoall Production.

?En fotografisk stadsvandring i Ronneby av Björn o Svensson. Ronneby Hembygdsförening.

?Ta dé från sticket! Jazzen i Blekinge. Musik i Blekinge.

?Per Hasselberg, den nakna sensualismens skulptör av Ulf Torell. Ronneby Hembygdsförening.

Nu har ni några dagar på er att gissa vem av dessa som får priset...

Fega politiker bromsar Ronnebys utveckling !

image123I Ronneby kräver denna skylt ingen ytterligare förklaring !

I Ronneby finns inga visioner. Inga stora och för framtiden betydande visioner. I Ronneby räcker det med knappt 50 meter gata för att beslutande politiker i kommunstyrelsen ska drabbas av stora darren.
På annat sätt kan jag inte tolka gårdagens absurda kovändning med viss del av ett pågående trafikförsök.
Det handlar om Karlskronagatans västra del som under det korta försöket varit gågata, vilket en östra del av samma gata varit sedan länge.
En radio- och tv-handlare, tillika handelsföreningens ordförande, ansåg att gågatans tillkomst inneburit betydande kundförluster för hans del.
Jag tror på hans uppgifter men det är inte gågatan som är boven i det här trafikdramat. Förklaringen är helt enkelt en urgammal kultur just i centrum av denna stad. Varken kunder men inte heller affärsägare orkar gå 20 meter från sin bil till en affär. Det blir för långt! Så har det alltid varit i just Ronneby och så kommer det att förbli om Ronneby inte begåvas med politiker med råg i ryggen.
Jag talade i går med en expert på centrumfrågor. Personen berättade att i dagsläget är det ingen radio- eller tv-affär som är lönsam om den är placerad i centrum av en stad. Det är köpcentrum  med stort varuutbud som gäller och där det också finns gott om parkeringsyta.
Radio- och tv-handlarens försäljningsnergång beror inte på gågatans tillkomst!
Märk väl att bara ca 20 meter från denna radioaffär och andra affärer är det endast 20 meter att gå från en större parkeringsplats!
Jag har själv besökt t.ex. Contan flera gånger under försöket och jag har haft lika många i kö framför mig som alltid tidigare.
Nej, politiker som får ont i magen av att en affärsägare "hotar" med konkurs om politiker inte avblåser trafikförsöket,  sådana politiker behövs inte i Ronneby. Läste dessutom att vänsterpartiet inte ens vågade rösta i frågan. Händelser av det här slaget ska vi lägga på minnet till nästa val!
Plocka ner alla stopptecken som lyser i Ronneby och sätt upp skylten - " Öka farten".
Lika ledsamt är det att i dag behöva konstatera att Ronneby är sämst i länet på att samarbeta med näringslivets företrädare.
Av sådana besked får jag  ont i magen  och dessvärre även sura uppstötningar!

Åerets bästa Blekingebok !

Jag måste bara berätta en hemlighet!
Jag står inte ut med att behålla den för mig själv.
Den 23 april ska man utse och prisa årets Blekingebok.
Prisutdelningen ska denna gång ske i Ronneby och det med extra glöd och festligheter på självaste Världsbokdagen.
Jag har blivit rätt bra på att, åldern till trots, lyssna in vad som viskas här och där. Det bästa är att jag inte ens behöver hjälpmedel för att registrera samtalen som förs i viskande form.
Nu måste det fram. Eller...
Jo, nu eller aldrig.
Jag kan uttrycka mig försiktigt och gissa. Nej, jag säger istället så här:
Jag skulle bli synnerligen förvånad om priset inte går till Ronnebyfödde Christer Isaksson med boken " För ung att dö " som nyligen fick ett annat pris, nämligen 2007 års bästa historiska skildring.
Ni vet nu efter mitt långa och intensiva tjat om denna bok hur den ser ut, men jag lägger ändå ut den till nya besökare av denna sida.
Skulle nu inte, mot förmodan, Christer få priset, ja, då har det inträffat en smärre skandal inom det snäva men intensiva kulturblekinge.
Har du någon annan och bättre författare att föreslå till priset - årets Blekingebok?
I så fall - fram med det! Sitt inte där och mumlar. Skrik ut att jag har fel! Om du vågar...

image108 Önskebok i repris som bör prisas ännu en gång. Nu som årets Blekingebok!

Ronneby vinner i längden !

I måndags kom bekräftelsen på vad jag länge har anat, nämligen att Ronneby är Blekinges viktigaste stad!!
Det var lokaltidningen Sydöstran som säkert fick många icke Ronnebybor att få morgonkaffet någon annan stans än där det borde ha hamnat.
Tidningen puffade på förstasidan för ett intressant reportage. Texten löd:

Ronneby var Blekinges viktigaste stad redan på 1300-talet visar utgrävningar.

Nu var det inga nya utgrävningar som hade skett utan man redovisade vad som lagts i dagen under tidigare år.
Visst var Ronneby som stad länets viktigaste på den tiden, men att den skulle vara det även nu var för mig en härlig överraskning.
Men när jag drar mig till minnes så har det ju på senare år faktiskt hänt en hel del. Karlskrona har försvagats och har t.ex. inte längre några försvarande kanoner i och med att KA 2 bygdes om till ett nöjestempel med modern musik i stället för psalmer och korum.
Dessutom ska nu Karlskronas storhet och stolhet - torget - förminskas. Dessutom lär det vara rejält skralt i kassan!
Ronneby å sin sida bygger vidare och ska snart ha landets ännu större flygflottilj  Dessutom förfogar ju staden Ronneby över landets vackraste park, Brunnsparken!
Nåja, Karlskrona har ju faktiskt sitt världsarv, men vad är det mot vårt gamla emaljerverk, Kulturcentrum. Gamla vattentornet och ett torg i ständig förvandling.
Det äldsta vi har i Ronneby är nog ändå alla gamla bandygubbar som kommer att leva tills de fått se en konstfrusen isbana.
Detta med att Ronneby är viktigaste staden i Blekinge borde väl firas på något sätt. Kan vi inte åka in till Karlskrona och ta tillbaka alla gamla fönsterkarmar! Vad jag vet har vi aldrig fått tillbaka de vi förlorade när vi var så viktig stad att Karlskrona inte kunde smälta detta.
Ett gott råd till alla i Karlskrona: ni kan sluta gräva. Ni hittar ingen nergrävd skattgömma. Historien finns i Ronneby!
Å så dagens förnedring, avslöjad av Sydöstran.
Eller var det bara ett förfluget ord på fem bokstäver som kom lite fel?
Men vad tusan gör det. Nu ska vi inte vara petiga. Reportaget i sig var ju vederhäftigt och intressant. Men puffen på sidan ett var klart bäst!
Heja Ronneby!!


April April - Sveriges Radio Blekinge


image103

Jag läste en artikel i dagens Sydöstran. En artikel där tidningens sportchef, inte utan stor glädje, kunde berätta att Sveriges Radio Blekinge hade gått på tidningens aprilskämt.
Första april ägnade Sydöstran nästan en hel sida på att Mattias Timander i MoDo skulle vara klar för Karlskrona HK.
Radio Blekinge svalde " nyheten"  på direkten och presenterade den i telegramform kl. 07.30!
Visst - man kan skratta åt misstaget, det grova misstaget, men fadäsen väcker ändå tankar och farhågor och borde också göra det hos ansvariga på just Sveriges Radio Blekinge, vårt kära public service, som ska stå för pålitlig och seriös journalistik.
Nu var det "bara" en sportnyhet, men vad händer när journalistiken slår slint nästa gång och det berör människor och verksamheter som blir felaktigt uthängda?
Men så här blir det när även Sveriges Radio sparar och bantar antalet anställda.
- Vi hinner inte kolla, är en vanlig ursäkt när journalister begår misstag av det här slaget.
På SR Blekinge finns det i dag sju (7) vikarier. Merparten av dem unga, utan erfarenhet. Dessutom känner de inte länet Blekinge. Men de kostar SR betydligt mindre än äldre och rutinerade journalister.
En rutinerad reporter, nyhetssändare, hade före publicering ringt ett kort samtal till en ledare i föreningen för att få en koll i en misstänksam situation. Ett sådant samtal tar på sin höjd en (1) minut.
Nu kryper radiojournalisten bakom tidningen Sydöstran när man läser "nyheten" i telegramform.
När man rapar upp vad tidningen skriver, säger man avslutníngsvis att "detta uppger i dag Sydöstran". Eller "skriver Sydöstran".
På det sättet tror Radion att man ska klara eventuellt rabalder om nyheten visar sig vara helt felaktig.
Men det räcker inte i ett eventuellt tryckfrihetsmål. Det radion läst upp måste radions egen ansvarige utgivare stå för.
Dessutom brukar Tidningarna bli urförbannade om radion inte uppger varifrån man snott nyheten.
När antalet journalister krymper och ofta också kompetensen, ja, då blir det fel och felaktigheter av det slag som nu inträffade.
Ska public sercive fortsättningsvis leva upp till vad som krävs, ja, då måste många på just SR tänka till och skärpa
kraven på flera sätt. Just SR har ett särskilt viktigt uppdrag och det måste man banne mig också leva upp till.
Sedan kan man ju alltid fundera över hur en fattig tidning som Sydöstran plötsligt kan använda nästan en hel sida till enbart ett aprilskämt.
Men visst får det kosta när man vill ha riktigt roligt. För det hade man onekligen på Sydöstran när man lyckades sätta dumstrut på självaste Sveriges Radio.

Statoil lägger ner i Ronneby !

image122
Statoil lägger ner sin station på Övre Brunnsvägen i Ronneby!

Jag tankade bilen i dag och ville samtidigt tvätta av det salt som under senaste vintervädret drabbat bilen just under!
- Tyvärr, tvätten är trasig. Vi saknar reservdelar, sa tjejen bakom disken.
- När kan då tvätten vara lagad, var naturligtvis min nästa fråga.
- Vet inte, svarade tjejen som därmed gjorde mig extra nyfiken och jag fortsatte:
- Ni får väl köpa en ny biltvätt. Den ni har nu har ju faktiskt varit trasig åtskilliga gånger.
- Nej, någon ny tvätt skaffar vi inte. Det är ingen idé! Vi ska läggas ner!!
- Va? blev mitt motdrag väl medveten om att just denna dag bär siffran 1 och månaden är april.
- Är det sant, frågade jag för säkerhets skull.
Ja, tyvärr. I höst lägger vi ner.
Det var inget aprilskämt. Tjejen hade ingen anledning att skämta om att hon mister jobbet i höst och vi kunder blir utan tankställe i Ronneby. Sannolikt ryker då också macken i Kallinge!
Bedrövligt! Det gynnar sannerligen inte miljön att tvingas åka till Karlskrona eller Karlshamn för att tanka. Visst, det finns andra tankstationer, men de ryker väl också i höstens stora miljösanering. F-låt, bensinsanering!