Karlsnäs eller Norrköping ?

 Revyernas revy avgörs i Norrköping detta år. En tävling att skratta till - inte åt!

Just när jag är i färd med att packa resväskan för en färd till Norrköping och årets Revy-SM får jag en förfrågan från en gammal vän - Barbro Engkvist i Ronneby OK.
Hon bjuder in mig till en klubbträff på Karlsnäsgården på torsdag kväll (31.7). Klubben ska uppmärksamma en hel drös med pristagare - två VM-medaljer och tre totalsegrar från O-ringens 5-dagars i Dalarna förra veckan.
Birgitta Olsson knep två medaljer i vetaran-vm och totalsegrade i 5-dagars i klassen D 65. Totalsegrar blev det också för Henrik Johannesson, H 10 och Veronika Aspvall, D 18 Lång.
Mitt uppdrag skulle bli att intervjua pristagarna.
Jag älskar att intervjua, jag älskar ju fortfarande denna folkliga idrottsgren som orienteringen utgör. Jag gör det av flera skäl.
Tankarna far genom skallen.
Hur ska jag göra?
Jag ska vara i Norrköping samma kväll för parad och invigning.
Kan jag skjuta upp resan ett antal timmar?
Det hade varit jätteskoj att träffa framgångsrika orienterare - unga som äldre. Hur har de valt idrott, vägval och förening?
Vad upplevde de under sina tävlingar. Varför vann just de?
Denna gång hade jag velat dela på mig.
Det fick bli Norrköping. Planerat sedan länge. Parad, invigning och utdelning av Bosse Parneviks stipendier vid samma tidpunkt som ett hundratal klubbmedlemmar firar sina framgångsrika klubbkamrater på Karlsnäsgården.
Tack för inbjudan. Jag tror säkert att Ronneby OK kommer att få fler pristagare i framtiden, så återkom gärna. Revy-SM arrangeras bara en gång per år.
Lycka till!!

Inget stoppar kroppkakan på Senoren !



Kön till kroppkakan på Senoren var lång, mycket lång även i år. Vissa köade i två timmar för en smakbit. Solen flödade och termometern i grytorna visade 90 grader och utomhus var det 29!

I går (lördag 26.7) var det dags igen för det stora kroppkakekalaset på Senoren. Människor i stora skaror lockades som vanligt av den runda och grå läckerheten med vidunderligt innehåll. Frågan är dock hur länge denna tradition kan leva vidare? Kokerskorna, med sina hemliga recept, blir allt äldre och nu är man i arrangörsleden allvarligt oroade för framtiden. Den yngre generationen, även om sådana fanns med i går, har inte tid att ägna sig åt stora kroppkakekok. Nu tar man därför ett år i taget. Äldsta kokerskan i år hade fyllt 92 !! men fick naturligtvis hjälp av son och svärdotter.
Årets högsommarfest på Senoren finns nu också dokumenterad av filmaren Mats Harrysson. Filmen blir klar senare i höst och lär bli en utmärkt julklapp.
Eftersom jag var med för att genomföra ett antal intervjuer till filmen vet Mats och jag nu alla hemligheter i samband med kokandet. Vi trängde nämligen inte bara in i ett antal kök, naturligtvis inbjudna, utan granskade ingående hela processen. Från skalning av potatis till leverans i godkänt varma grytor.
Därför kan jag redan nu avslöja att även ett stort antal män numera ingår i produktionen, inte bara med potatisskalning.
Jag kan också berätta att många är rejält hungriga när de kommer till Senoren. Jag såg flera män först avnjuta fem kroppkakor, därefter två sillamackor med dubbla sillar, varefter några rundade av med hemmabakat och två koppar kaffe.
Allt detta till tonerna av Senorenteamet och 29 gradig sommar.
God fortsättning!!

Svarta guldet i Flymen packeterat



Edvin - är ingen svartjobbare men väl en slitstark och kunnig kulturarbetare i Flymens Hembygdsförening som nu har packat hundratals säckar med grillkol av absolut bästa kvalité.

Nu har årets kolmila "Hilda" i Krogsmåla intill Flymen i Karlskrona kommun gjort sitt. Milan är släckt, riven, sorterad och nu packeterad i hundratals säckar. Resultatet i år blev det bästa någonsin, berättar Sven Norén, ordförande i Flymens Hembygdsförening.
Ett hundratal medlemmar har varit engagerade i det ovanliga kulturarbetet som inleddes tidigt i april. Nu ska de medverkande samlas om ca en månad för att utvärdera arbetet och då blir det också en liten fest för att knyta samman
säcken! Då bestäms också om föreningen ska åta sig ännu ett uppdrag med en kolmila och då om ca. två år.
Personligen hoppas jag att det blir en upprepning och det intresse som visats årets mila är ett bra bevis på att det är fler än jag som har denna inställning.
Lite futtigt tycker jag dock det var att kulturnämnden i Karlskrona inte kunde ställa upp med en enda krona i bidrag till denna viktiga kulturgärning. Skärpning!!

Nu ska Hilda stoppas i påse !


Hilda har krymt betydligt och nu ska hon stoppas i påse. Foto: Bengt M ©

Hilda
- kolmilan i Krogsmåla - har sedan hon föddes den 5 juli besökts av många intresserade såväl blekingar som turister. De senaste dagarna har hon svalnat betydligt och redan nu på tisdag ( 22.7) klockan 15 är det dags att stoppa henne i ett stort antal påsar. Nu är 90 kubikmeter ved förvandlat till träkol och ska förgylla tillvaron för många grillande personer. Det svarta guldet brukar ha en strykande åtgång när medlemmarna i Flymens Hembygdsförening nu ska avsluta årets begivenhet med det klart smutsigaste jobbet!
Ett stort antal människor har under tiden fått ta del av ett stycke kultur som ska föras vidare till nya generationer. Om två år är det meningen att arbetet ska upprepas.
Vännen och filmaren Mats Harrysson har dokumenterat årets arbete med milan och jag själv har nu en diger uppsättning med bilder som tillsammans med text ska kunna bli till ett litet dokument över en verksamhet som en gång i tiden hade en betydligt viktigare roll än i dagens samhälle.

Hilda i Flymen tände till i regnet !



Årets kolmila i Flymen bär namnet Hilda och fick liv i lördags ( 5.7 ) eftermiddag.

Lördagens sommarhetta avlöstes av blixt, dunder och ösregn. Två timmar senare, i uppfriskande duggregn, tändes årets kolmila i Krogsmåla.
- Regnet behövs, kommenterade publiken som inte lät sig avskräckas. Skogsgläntan, vackert inramad av prunkande björkar och en ståtlig mila, fylldes snabbt av en kunnig och intresserad publik, men så har de också fått vänta i tre år.
 Flymens Hembygdsförening brukar mila kol vartannat år men gjorde ett uppehåll i fjol.
Sedan kl. 16 i lördags lever nu Hulda ett disciplinerat och noga övervakat liv. De tre första dygnen består vaktstyrkan av tre personer som sedan minskas till två.
Inte mindre än 98 personer har anmält sitt intresse att under ett antal natt- eller dagtimmar bevaka Hulda. Man går i skift om åtta timmar vardera. I år är det emellertid inte enbart män som "klappar" milan. Även ett antal damer har anmält sitt intresse.
Omkring månadsskiftet juli - augusti beräknas milan vara klar för rivning.
Du kan nu fram till dess besöka platsen. Denna vecka har du ett antal intressanta programpunkter att se fram emot. Studera Hembygdsföreningens hemsida på nedanstående adress där du också hittar programmet:

http://www.hembygd.se/index.asp?lev=5985

Krig och fred på Karlshamns Kastell


Sjungande flickor i Ulla Billquisttävlingen.                                                                                                                             

Karlshamns Kastell, fredag kväll, just när semestermånaden juli har inletts.
Blekinge gör sig bra under årets alla årstider, men är naturligtvis en glänsande pärla just när sommaren är som bäst.
Sol, klarblå himmel, ingen vind, fartyg som stilla glider genom Karlshamns vackra hamnfarled och på Kastellet, i en naturlig fördjupning spelar Teatersmedjan årets upplaga av sommarteatern - " Äventyrens ö".
Vilken kväll!! Vilken spelglädje. Unga och äldre och nostalgin flödar i såväl handling, sång som klädsel!
Teatersmedjan har lyckats igen! Har lyckats få oss att varva ner, minnas tillbaka, få oss att tänka till. Jämföra och få oss att förstå att vi har det jäkligt bra och tryggt.
Det är kriget och freden som skildras på svensk mark och ur svensk synvinkel, naturligtvis med glimten i ögonvrån med vår lilla hemvärnsarmé, som faktiskt vann kriget!!
Tack alla inblandade. Blekinge behöver er. Blekinge behöver mycket teater och underhållning. Året om!!
Tack för en underbar skärgårdskväll, men du, båten går från östra piren, utanför Högskolan. Vi var några som hade missat den uppmaningen på biljetten.

Klart att tända milan !


 Kolmilan i Krogsmåla täckt med granris och kolstybb.

I dag onsdag (2.7) täcktes kolmilan och nu saknas bara ett två decimeter tjockt lager med sågspån. Därefter är den klar att tändas och det sker någon gång mellan klockan 14 - 16 på lördag, 5 juli.
Milan är byggd efter konstens alla regler och vacker är den där den nu står i en sommarfager björkbacke.
Det är inte utan att jag börjar bli en aning nervös. Jag har nämligen fått det jättestora förtroendet att döpa och tända årets kolmila i Krogsmåla, intill Flymen.
Tänk om den inte vill brinna? Ve och fasa. Då blir jag säkert "brännmärkt" för all framtid. I varje fall i dessa skogstrakter,
på gränsen till Småland.
Jag litar dock på grabbarna som har förberett. Undertill, i botten på milan, finns gott om brännbart material och duktigt med olja och tändvätska! Så det grejar sig nog?
Men milan är ju duktigt hög, stegen ganska ranglig. Hur går det om jag drabbas av svindel? Dessutom ska jag hålla en brinnande fackla i handen...
Boka in lördag och styr stegen till Flymen där skyltar visar till Hembygdsgården i Krogsmåla. Klockan 14 startar det hela.
I skogsgläntan blir det kaffe med dopp och underhållning av Erling Traneskog, "Gullabo-Elvis"
Välkommen!

Messings man...



 Ulrica Messing regerar fortfarande!

Tidigare, när tidningar skrev om honom, hette han Torsten Jansson, 45 och hans titel var miljardär.
Nu när börsen har gått dåligt och han har förlorat ca. 700 miljoner kr. på ett halvår, då presenterar tidningarna honom som -  Messings man!!
Fru Messing är naturligtvis Ulrica Messing f.d. statsråd (1996-2006) och riksdagsledamot (1991-2007) som hoppade av det s-märkta politikerlivet med motiveringen - jag ska ta hand om familjen!
Så snabbt gick det således för Torsten att tappa sin identitet.
Han är fortfarande miljardär och bl.a. ägare och utvecklare av Orrefors Kosta Boda, glasriket i Småland.
Men visst - Messing är ju som politiker mera känd  och van att styra och ställa och miljardärernas antal ökar ju hela tiden. Även i detta lilla älskade, demokratiska land.
En stilla undran - vem i familjen är finansminister i småländska glasriket?