Svensk historia från Johannishus

image108 " För ung att dö. En mördare och hans bödel. Om en av de sista avrättningarna i Sverige". Förlag: Prisma.

Författaren Christer Isaksson, med rejäla rötter i Ronneby, har bett mig rösta på den här boken. Varför? Jo, den är nominerad till att bli årets bok om svensk historia! 
En begäran som är synnerligen lätt att efterleva. Gör det du också. Har du inte läst den får du lite hjälp här:

 En mördare och hans bödel

Den 5 juli år 1900. På årets varmaste dag halshöggs den unge pojken Julius Theodor Sallrot på fängelsegården i Karlskrona. Det var den första avrättningen på sju år. 1900-talets första. Att det nya seklet redan var utnämnt till Barnens århundrade hjälpte inte. Den nya strafflagen och tanken att avskaffa dödsstraffet valdes bort när kungen vägrade nåd och tänkte på hämnd.

Alla som hade protesterat mot dödsstraffet, skrivit på resolutioner, agerat i riksdagen och trott att dödsstraffet i praktiken var avskaffat fick fel. Till och med bödeln hade fel. Han hade sparat blodet på eggen och skaftet på sin korta handbila från avrättningen 1893 för eftervärlden. Nu fick han använda den igen.

Stämningen på fängelset och fängelsegården var tryckt. Fängelse-direktören och hans personal hade länge varit emot avrättningen. Bödeln grät efter sitt hugg. Bödelns son var lika gammal som den avrättade. Som assistent var det hans uppgift att hindra Sallrots huvud från att rulla av schavotten och bort till åskådarna. Yng-lingen kände hur det snörpte och drog ihop sig i bröstet.

Tidningarna skrev dagen efter att den avrättade Theodor Sallrot var den som hade uppträtt mest värdigt och lugnast av alla. Men fängelsepersonalen och myndigheterna i Blekinge skulle få sin hämnd. Efter avrättningen bröt de mot alla regler som gällde för avrättade personer. Ynglingen fick en värdig begravning och tjugo år senare var fängelsedirektören med om att avskaffa dödsstraffet. Det hjälpte dock inte den avrättades familj. Theodor Sallrots far och mor, välsedda handlare och missionsförbundare med egen söndagsskola, drevs iväg och brodern fick ge upp sin karriär. Theodor Sallrots avrättning drabbade många.

Christer Isaksson är författare och journalist.

Straffet utdömdes för att Theodor mördat en järnvägstjänsteman (kollega) vid järnvägsstationen i Johannishus. Theodor hade tidigare tjänstgjort en kortare period också vid Bredåkra järnvägsstation.
Vill du rösta på boken är adressen den här:
http://www.svenskhistoria.se/arkiv/922.html

Boken har tidigare tilldelats Svenska Deckarakademins specialpris 2007!


Kommentarer
Postat av: Ingemar Lönnbom

Det hjälpte minsann! Den blev vald till årets bok om historia.
http://www.svenskhistoria.se/
Kul också att det är Peter Kristensen, Bengt M:s och min gemensamma fd arbetskamrat som ligger bakom sajten Svensk Historia.
Men det vet väl alla!
Ingemar L

Postat av: Ingemar Lönnbom

Peter Kristensson ska det vara, tangentbordet slant.
I

2008-03-18 @ 14:34:52

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback