Inget stoppar kroppkakan på Senoren !



Kön till kroppkakan på Senoren var lång, mycket lång även i år. Vissa köade i två timmar för en smakbit. Solen flödade och termometern i grytorna visade 90 grader och utomhus var det 29!

I går (lördag 26.7) var det dags igen för det stora kroppkakekalaset på Senoren. Människor i stora skaror lockades som vanligt av den runda och grå läckerheten med vidunderligt innehåll. Frågan är dock hur länge denna tradition kan leva vidare? Kokerskorna, med sina hemliga recept, blir allt äldre och nu är man i arrangörsleden allvarligt oroade för framtiden. Den yngre generationen, även om sådana fanns med i går, har inte tid att ägna sig åt stora kroppkakekok. Nu tar man därför ett år i taget. Äldsta kokerskan i år hade fyllt 92 !! men fick naturligtvis hjälp av son och svärdotter.
Årets högsommarfest på Senoren finns nu också dokumenterad av filmaren Mats Harrysson. Filmen blir klar senare i höst och lär bli en utmärkt julklapp.
Eftersom jag var med för att genomföra ett antal intervjuer till filmen vet Mats och jag nu alla hemligheter i samband med kokandet. Vi trängde nämligen inte bara in i ett antal kök, naturligtvis inbjudna, utan granskade ingående hela processen. Från skalning av potatis till leverans i godkänt varma grytor.
Därför kan jag redan nu avslöja att även ett stort antal män numera ingår i produktionen, inte bara med potatisskalning.
Jag kan också berätta att många är rejält hungriga när de kommer till Senoren. Jag såg flera män först avnjuta fem kroppkakor, därefter två sillamackor med dubbla sillar, varefter några rundade av med hemmabakat och två koppar kaffe.
Allt detta till tonerna av Senorenteamet och 29 gradig sommar.
God fortsättning!!

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback