Dubbelbok minnesrik julklapp i Bräkne-Hoby


Det är många som 2007 haft anledning att uppmärksamma den livslust och skaparglädje som fortsätter att prägla hobybygden. Arbetet kan sammanfattas med ett ord - samverkan!


Först blev det pris och uppmärksamhet när bygden utsågs till bästa utvecklingsgrupp i Blekinge, vilket nu senast ledde fram till "årets främsta lokala utvecklingsgrupp" för riket som helhet!


Nu har projekten prisats och då kan det vara lockande att slå sig till ro och leva på uppnådda meriter, men så sker inte i Bräkne-Hoby.

Där har nu framgångarna istället resulterat i ett än mäktigare arbete. Ett ideellt arbete som måste ses som en av nutidens största kulturgärningar i landskapet Blekinge!

Det är Bräkne-Hoby Samhälls- och Hembygdsförening med Klas Wennerberg i spetsen som nu, lagom inför julen och årsskiftet, presenterar en dubbelbok. En raritet som bör bli allas dyrgrip eftersom den omfattar berättelser från hobybygden i gången tid, men som i högsta grad också skildrar det som i dag sker genom arbetet i  - " Bygd i samverkan i Bräkne-Hoby", vilket bl.a. har resulterat i Bräkneleden - Bräkneåns dalgång!


Det är fjärde utgåvan av boken "Hobybygden" som i år har blivit till en dubbelbok. Hembygdsföreningen gav ut sin första bok 1995, vilken fick efterföljare såväl 1999 som 2003.

En kulturgärning i sig som resulterade i att Hembygdsföreningen har tilldelats Ronneby kommuns kulturpris, vilket i år tilldelas filmaren Mats Harrysson som också ingår i det unika dalgångsprojektet.


I första delen av boken ger professor Roland Gustavsson en utförlig och levande förklaring till sin redan uppmärksammade jämförelse i mötet mellan det skandinaviska (Bräkneåns dalgång) och det mellaneuropeiska landskapet.

Dramatisk läsning bjuds det också av June Rydgren som berättar historien om den unga kontorsflickan från Röans stenbrott som avslöjade Sveriges genom tiderna kusligaste barnamordshärva.

Den här boken ger flera hisnande resor tillbaka i tiden och inte minst fick barnet i mig en smakupplevelse (!) och doft av gamla tiders jul, nämligen när drickaköraren Elof kom med den gröna lilla lastbilen fylld med drickakärl. Drickat som ofta, vid just jultid, inte var riktigt färdigjäst utan skulle stå till sig några dagar. Berättelsen handlar om Hoby Bryggeri och är skriven av Barbro Nyström.


Andra delen av årets Hobybygd kan ses som en handbok för Bräkneleden som innehåller kartor med markeringar för alla informationstavlor utmed cykelleden. En guide helt enkelt som på ett generöst sätt också tolkar natur och kultur i detta spännande, innehållsrika och 40 km. långa snitt av Blekinge.

När "Hobybygd" om några dagar finns till försäljning finns det således en dubbel anledning att införskaffa densamma.


Efter att ha fått ta del av tidigare skrifter och nu denna dubbelbok är jag för egen del stolt över att ha mina egna rötter just i hobybygden på såväl min mor som fars sida.

I nästa vecka ( 50 ) finns årets dubbelbok till försäljning.


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback