Biosfärområde Blekinge

 Saxemara båtvarv. Foto: BM (Klicka för storbild)

Vad vet du om Biosfärområde Blekinge? Förmodligen ganska lite och det på grund av att bara ett litet antal tjänstemän och politiker på länsstyrelsen och i länets fyra kustkommuner hittills varit engagerade i det här projektet. Naturligtvis också personer i ett antal hembygdsföreningar.
I dag söndag var det dock dags för den breda allmänheten att få veta lite mer om denna aktivitet som är en förstudie. Målet är att få Blekinge skärgård och kust att få utgöra ett biosfärområde.
Det är FN-organet Unesco som utser biosfärområden och i dag finns det i Sverige två biosfärområden - Torneträsk och Kristianstads Vattenrike.
Ett biosfärområde har tre huvudfunktioner: Bevara - Utveckla - Stödja.
Förstudien här i Blekinge inleddes i fjol höstas och skall vara klar senast utgången av nuvarande 2007.
Jag måste säga att dagens information i form av ett stort antal föredrag var såväl faktaspäckat som intressant och lockande för framtiden.
Saxemara båtvarv, numera ägt av Blekinge Museum, var centrum för kunskapsförmedlingen.
Av Björn O Svensson i Ronneby Hembygdsförening fick vi bl.a. veta att det nu pågår ett projekt att inventera och kartlägga Blekinges alla båtvarv genom tiderna, stora som små.
Lars Einarsson, marinarkeolog från Kalmar Läns museum gav en kittlande upplevelse runt det fartygsvrak som ligger alldeles norr om Stora Ekö i Ronneby inre skärgård.
Fartyget, förmodligen byggt kring 1500, är 30 meter långt och 10 meter brett och var bestyckat med 11 kanoner.
Man har tom. kunnat konstatera att det virke som fartyget byggdes av avverkades i Danmark 1482 till 1483!!
Fartyget var på väg till Kalmar men i Ronneby skärgård utbröt brand ombord och det förliste. Det uppges ha funnits 150 man ombord. Fartyget byggdes alltså i Danmark.
Nu är det osäkert om Länsstyrelsen i Blekinge har pengar till att fortsätta det synnerligen spännande forskningsuppdraget.
Blekinges skärgård och kust rymmer en hel rad skatter som en betydligt större och inte minst internationell grupp av människor borde få uppleva i framtiden.
Detta kan förverkligas om alla krafter i Blekinge nu kan enas om att försöka göra Blekinge skärgård och kust till ett biosfärområde. På så sätt kan skärgården återigen kanske komma att befolkas.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback