Ny bok om Floyd Patterson

Christer Isaksson fd. Ronnebybo och journalist
Christer Isaksson besökte i onsdags (26.9) sin gamla hemkommun Ronneby. Jag träffade honom i Listerby nybyggda bibliotek där han föreläste för ett 20-tal. På eftermiddagen hade han gjort ett liknande besök i Johannishus bibliotek.
Han berättade om sin senaste bok: "För ung för att dö". I den skildrar han 20-årige mördaren, Theodor Sallrot som på morgonen den 5 juli 1900 får sona sitt brott genom halshuggning, vilket utförs på en undanskymd plats intill fängelset i Karlskrona. Efter Sallrot avrättades ytterligare tre svenskar. Den sista 1910.
Sallrot var järnvägstjänsteman och mördade sin kollega i järnvägshuset i Johannishus. Ett hus som fortfarande står kvar.
Isaksson ger en högst personlig och förmodligen ganska god bild av ynglingen Sallrot som gjort sig skyldig till två stölder vid sin tjänstgöring på Bredåkra station.
Mordet är mycket omskrivet och omtalat här i Blekinge lokalt, men nu blir det också tillgängligt för en bredare läsargrupp.
Christer Isaksson skriver nu på två¨kommande böcker. Ännu en bok om socialdemokratiska partiledaren Mona Sahlin och en bok om boxaren Floyd Pattersons 35 dagar i Sverige. Merparten av dessa dagar fanns Floyd i Ronneby och i en byggnad kallad, "Villa Gymnastiken" där han hade sin training camp.
Boken om Floyd ser jag fram emot, men ännu en bok (och Isaksson är inte ensam om att just nu skriva en bok om Mona Sahlin) känns verkligen onödigt och urvattnat. Hon har ju inte uträttat något ännu. Hon vågade för någon dag sedan inte ens kritisera sin girige företrädare.
Isaksson har genom åren fått ömsom ros men också ris, av just en från rosornas rörelse kommen, nämligen Bengt Göransson. Göran var f.d. kulturminister när han 1999 sablade ner just Isaksson som skrivit en bok om Persson - en kritisk granskning av en statsminister.
"En god sak har dock Christer Isakssons bok, skrev Göransson och fortsatte:
- Den är ett bra exempel på hur man kan genomskåda slarvpellar (Isaksson) som skriver mera för att tjäna pengar lite snabbt än bemödar sig om att vinna respekt för sin noggrannhet".
Om tiden med Floyd återkommer jag.
Lev väl!
Ps.
Christer Isaksson föddes i Ronneby 1951 och blev i början av 70-talet journalist efter att bl.a. ha genomgått Journalisthögskolan i Göteborg. I regeringskansliet tjänstgjorde han under 80-talet. Bl.a. då på utbildningsdepartementet, UD och statsrådsberedningen. Ds.
Kommentarer
Postat av: Mats Pihlgren
Christer Isakssons släktband til Ronneby stad får en extra styrka av det faktum att hans farfar hette Karl Isaksson och var legendarisk poliskonstapel i staden från tidigt 1900 - tal fram till 1948. Gamla Ronnebybor berättar fortfarande pepprade historier om denne lagens väktare. Isaksson levde länge och berättade gärna på ålderns höstför Sydöstrans Gustaf Andersson om svunna tider.
Axel Engström ägnar flera sidor åt "Isak" i sin bok om Ronnebys poliskår fram till förstatligandet 1965.
Trackback