Betraktare från trakten betraktas i Ronneby

image87
Ronneby Konstförenings ordförande Fredrik von Platen (iklädd plastpåse) välkomnar konstnärerna Set Söderholm, Signar N Bengtsson, Lars Bergström och Maria Lundström.

Alla är vi olika, olika är vi naturligtvis också som betraktare. Konstnärer utgör inget undantag, vilket är hela poängen med just konstnärsskapet. Ta därför en tur till Kulturcentrum i Ronneby och koppla av en stund innan julen helt tar över våra liv. Regn och rusk ska det bli hela helgen så varför inte få tak över huvudet i en härlig genuin miljö.
Betrakta betraktarna från trakten och njut av tecknat, målningar, stengods, olja på duk och inte minst Ernie Lindgrens verk i papper.
Trevlig helg!

Nästan naket i Ronneby...

Hiva stång har jag hört talas om och sett. Foto: www.idrottsforum.org


Krogarna i Ronneby har problem.
Eller är det bevis på att kommunen nu har begåvats med en ny generation krögare som är mer kreativa än sina föregångare?
Hur som helst - det nya magiska i Ronneby är stångdans!?! En kommun, så svältfödd på nya kittlande initiativ att tom. ett antal nya rondellbyggen fram till nu har varit det mest upphetsande.
Därför är det lätt att förstå de lokala redaktörernas intresse för just det nya - alltså stångdans.
En av tidningarna var tom. på plats, trots att stången bestegs först kring midnatt och rubiken blev:
"Nästan naket på nattklubbens stångdans".
I texten hette det sedan: " det blev kanske lite väl mycket naket", vilket senare i artikeln förklaras med att det tydligen blev ett missförstånd (!) mellan bokaren och oss, uppgav krögaren.
Jag kan bara inte låta bli att citera en del av referatet:
" En välsvarvad tjej med silikontuttar fick vargflocken att flämta efter luft"
" Iklädd tomteluva kröp hon på scengolvet i ormliknande rörelser".
" Stringtrosa och en något hög svansföring spädde på det öronbedövande jublet från flocken".
Krögaren är att gratulera. Fullsatt, dessutom ett fullödigt "referat" i tidningen likt ett idrottsreferat!
Nu frågar jag: vart tog stången vägen? Måste det inte finnas en stång för att det ska kunna bli just stångdans? Tjejen fick ju hålla till på det smutsiga golvet. Rena städuppdraget som nu är avdragsgillt. Kreativt tänk igen av krögaren.
Stångdans är säkert kul, men måste vara oerhört svårt. Stången kan ju vara jäkligt hal. Dessutom är den säkert lodrät.
Tidigare har jag bara studerat stora starka män som "hivat stång" och "lyft stång". Naturligtvis behärskar även brandmännen sin stång, men de gör det lätt för sig. De glider ju bara utför och så är de fullt påklädda!
Men dans på stång, utan kläder, det måste bränna oerhört. Eller hur?
Stången kanske är smörjd, men då blir det näst intill omöjligt att komma upp. Kanske därför tjejen fick hålla till på golvet.
Ronneby är på gång. Nej, Ronneby är på stång!

Alla är vi lurade - men ingen reagerar!



Köks-tv eller microvågsugn? Saknar betydelse - om sju år är det ändå finito.

Ännu en gång är vi lurade. Varenda en i detta avlånga land. Norrmännen är snart blåa i ansiktet och har uppenbara problem att andas. De har skrattat oupphörligt ända sedan vi i Sverige släckte ner det sista av det svenska analoga tv-nätet - naturligtvis Blekinge och Skåne!
Sverige har valt en digital TV-teknik som redan -när den nu har tagits i bruk - är föråldrad!!
Ja, det är sant. Ekot ropade ut nyheten i söndags och hade det inte varit strax före jul hade jag trott på ett slags aprilskämt.
De digitala tv-boxar, som vi alla precis har inhandlat, ja, de är redan föråldrade! Om sju år kan vi kasta dem på sophögen, förlåt återvinningshögen.
Men inte en enda svensk, vad jag har förstått, har ännu reagerat. Är vi redan så totalt förblindade av julens inköp av GPS och platt-tv att vi inte har förstått. Eller har alla bara förträngt.
Terracom, detta statliga företag som ombesörjer radio och tv-sändningarna har kommit på detta nu och det vill de att vi ska gå på!! Aldrig i livet! Terracom har helt enkelt lurat oss alla, väljare och inte minst flertalet politiker.
Norrmännen skrattar och skrattar och vi försöker glömma, därav att ingen enda har reagerat.
Just norrmännen valde det enda raka, den nyaste digitala tekniken med bl.a. HD!
Nästa besked blir väl att vi måste byta alla våra nyligen inhandlade platt-tv. Men visst - hjulen ska ju rulla, och vi blunda!!

Teaterspöket förföljer RonnebyRevyn!

image84
I väntan på manusläsning.

Det mesta som händer i Ronneby just nu  händer på Gamla Teatern precis intill senaste rondellen i rondellernas stad.
Naturligtvis är du nyfiken och då ska du nu likt en oljad blixt också kolla in RonnebyRevyns egen blogg :
blogg.ronnebyrevyn.se
Där kan du följa revyns spännande tillväxt. Från första utslängda gipsskivan till att sista skruven har gängats på plats i det ruskigt stora scenbygget.
Just nu mäts vinklar och vrår och på scenen samsas nu såväl ensembel som scenbyggare. För att inte tala om det gamla teaterspöket som tycks härska i köket.
Vad finns det i de blå muggarna i väntan på manusläsning? Du kan ju gissa ett par gånger!
Jag kan berätta en hemlighet - dansarna har fått en egen danslokal med speglar och allt. Fint och proffsigt ska det vara, men så är det också proffset Sara Lundgren som just nu finslipar stegen, men naturligtvis på en synnerligen hemlig plats.
Revy är roligt, spännande, överraskande och alltid mer realistisk än vad verkligheten ter sig.

Högkonjunktur - ändå inte arbete åt alla!

Marknaden ropar efter arbetskraft och hjulen rullar snabbare än på många år. Vi upplever just nu högkonjunktur, vilket inte märks på Stockholmsbörsen för stunden.
Det finns också en grupp människor, en allt för stor grupp, som vägras lyckan att få ta del av det positiva på arbetsmarknaden.
Det handlar om 1 miljon här i Sverige mellan 19 och 64 år som har någon form av funktionshinder. Merparten av dessa, oavsett utbildning, har ännu inte känt av högkonjunkturen.
Varför?  Det frågar nu HSO Blekinge och DHR Blekinge som under onsdagen (21.11) i Ronneby genomförde en konferens med titeln - " Arbete åt alla - men hur?"
Sammankomsten var finalen på ett projekt som genomförts av HSO Blekinge - "Agenda 22 företag Blekinge" och en liknande kampanj genomförd av DHR Blekinge - "Påverka vardagen".
På plats fanns landstings- och kommunpolitiker, personal från Länsarbetsnämnden, TCO, Samhall och ESF Skåne/Blekinge.
Vem tar då ansvar för personer med funktionshinder? Samhall till viss del, men i övrigt är det nästan totalt ointresse. I varje fall när det gäller landsting och kommuner. Bäst på området är de små företagen!!
Jag fungerade som moderator under dagen och en hel del av det som framkom gjorde mig förtvivlad.
Inte ens när produktionen går på fullvarv får dessa personer en chans och möjlighet och som en deltagare sa:
- När det är högkonjunktur hinner ingen ägna sig åt problem som funktionshinder och när det är lågkonjunktur, ja, då måste all kraft ägnas åt att skaffa sysselsättning!?
Det mest positiva kom från Gotland! Ett projekt har genomförts där med arbetsnamnet - " Gotland utan hinder". Fredrik Ahlkvist heter mannen bakom projektet - blind och redan innan projektet startade led han av utmattningsdepression!!
Åter igen är det gräsklippning åt fotbollsklubbar som väntar alla de utstötta. Sådant går under beteckningen - "samhällsnyttig verksamhet" och det är det regeringen tänker erbjuda, men först nästa år.


Okända radiokändisar i Blekinge söker jobb!

Tänk vad historielösheten infinner sig snabbt, i varje fall hos de två lokaltidningarna i Blekinge.
Båda tidningarna kommer ihåg vad Sydöstrans tidigare redaktionschef heter, nämligen Anna Börje och de kommer faktiskt också ihåg att Leila Rudelius har ett förflutet på den lokala radion i Blekinge.
Däremot har de totalt missat en nu fortfarande i högsta grad aktiv på Radio Blekinge, nämligen Fredrik Persson med hemort Sölvesborg. De har också missat en annan "radiokändis", nämligen Mia Thran, bosatt i Karlskrona.
Mia Thran har efter radiotiden varit kommunanställd på info i Ronneby kommun och har nu senast varit aktiv i Kalmar.
Att tidigare radiomedarbetare vill bli informatörer är inget konstigt, däremot är det en överraskning att Fredrik Persson nu längtar bort från radion. Orsaken kan vara pendlingsavståndet Sölvesborg- Karlskrona. Tidigare var han en av de populära och slitstarka rösterna på redaktionen i Karlshamn, men den redaktionen är numera nerlagd.
Skulle Fredrik få jobbet, som de alla nu söker, nämligen informationschef i Karlshamns kommun, ja, då infinner sig snabbt historielösheten även på den lokala radion.

Fullsatt filmpremiär i Sölvesborg - och succé!

image83    Tre filmmakare, Martin Midander, Mats Harrysson och Stefan Harrysson pustar ut efter tre års filmarbete. © Bengt Mauritzson

Filmpremiär är spännande,för filmmakare, filmens huvudpersoner och inte minst en dramadokumentär med titeln "Minnen som bleknar".
Redan en timme innan halv sju i torsdags kväll var det faktiskt köbildning vid Sölvesborgs filmstolthet - Scalabiografen.
Få biografer i landet  kan tävla med just Scala när det gäller atmosfär och genuin filmkänsla. Redan innan du öppnar dörren är du i filmens värld och känslan stegras under dina få steg genom foajén fram till den lilla gluggen i väggen - biljettkassan!
Även om en del besökare var inbjudna var merparten där för att nyfiket kolla vad bygdens två filmmakare, Martin Midander och Stefan Harrysson starkt uppbackade av Mats Harrysson hade kunnat få till under sina tre filmskapande år.
Tre år är en lång tid, men film tar tid och det måste få ta tid om resultatet ska bli bra - och det blev det! Applåderna efter premiären var beviset för succé!
Få dokumentärfilmer har som denna skildrat hur vår beredskap egentligen fungerade. Vi har den övergripande bilden, men när den dåtida vardagen verkligen berättas av de som var där, ja, då blir det sanning, dråplig vardagsskildring, inte utan glimt i ögonvrån.
Filmen bör vara ett ovärdeligt hjälpmedel i skolans arbete för att undvika kommande generationers historielöshet.
Film tar inte enbart tid, det är dyrt också. De tre filmmakarna har bekostat det treåriga filmarbetet ur egen ficka, vilket bör ihågkommas när annan film, många gånger onödig, kan få ekonomiskt stöd från alla tänkbara instanser.
Skulle filmmakare, som dessa tre, vänta på pengar, ja, då skulle det inte produceras mycket film och då menar jag slitsam dokumentär.
Tack för en bra historisk tillbakablick och tack för en oförglömlig filmpremiär - mitt i Sölvesborg!

Snökaos i Skåne!!

Stoppa pressarna och upp med nya löpsedlar. Återigen är Skåne och Österlen värst drabbat.
Min rapportör har just inkommit med nedanstående reserapport.  Och jag som ska till Sölvesborg i kväll. Jag chansar!

image82

Befria Karön - rädda Ronneby!

Känd finansman vill investera och sätta fart på Ronneby. I runda slängar vill han investera ca. 40 miljoner!!
Han vill utveckla en av ronnebys många naturpärlor, nämligen Karön. Han har också idéer kring det sjönära fastlandet Ekenäs, beläget mitt emot Karön.
Finansmannen heter Anders Althin och han vill bl.a. satsa på en ny konferensanläggning. Den vill han uppföra på västra sidan av ön intill nuvarande stugby.
Stugbyn ska få en ansiktslyftning, likaså restaurangen på ön. Söder om ön vill han bygga ett kallbadhus. På fastlandet (Ekenäs) finns det planer på att uppföra en större båtmarina.
Ja, uppräkningen av lovvärda satsningar kan fortsätta en bra bit till, men jag stannar där.
Vill i stället berätta hur glad jag och säkert många andra i Ronneby blev när vi genom lokaltidningarna fick ta del av de offensiva idéerna.
Glädjen grumlades dock snabbt när vi kunde läsa vad kommunalrådet Jan-Anders Palmqvist (s) hade att säga direkt efter sitt möte med Anders Althin:-
- Innehållet som sådant vill jag inte kommentera, men jag har redan bestämt att - sälja ska vi inte!!
Dessutom gör han klart att ärendet måste dras i långbänk. Obs. min tolkning, när han säger att många instanser inom kommunen måste diskutera.
Jag vet att du Jan-Anders, om du läser detta, blir urförbannad när jag fäller följande påstående:
Hade detta erbjudande kommit på din föregångares tid (Roland Andersson) hade affären redan varit i hamn!!
Vi är många i Ronneby som nu vädjar till dig Jan-Anders Palmqvist och även naturligtvis folkpartiet, som du samregerar med, inte drar detta ärende i långbänken så att även det utmynnar i intet.
Vi i Ronneby har inte råd att tacka nej till detta framtidsinitiativ.
Med andra ord: kom loss!  Släpp ut all unken luft!  Tänk framåt!  Tänk modernt!  Titta inte i backspegeln! Låt inte arrendatorn på Ronneby brunn (även om kommunala bolaget ABRI äger lokalerna) stoppa utvecklingen en gång till!
Befria Karön och rädda skola,  barnomsorg och åldringsvård!  Rädda Ronneby!

Filmpremiär i Sölvesborg - igen!

 B 3 Junkers på uppdrag under beredskapen i Sverige. Obs klicka för större.

Nästa torsdag (15.11 ) "drabbas" Sölvesborg av ännu en filmpremiär! Senast var det filmen " Minnen från ett varv" som visades för en synnerligen  kritisk och kunnig publik, nämligen äldre varvsarbetare som alla varit anställda på just Sölvesborgsvarvet.
Då som nu är det dokumentärfilmaren Mats Harrysson, född och uppvuxen i Kallinge, som ger oss möjligheten att undvika historielöshet.
" Minnen som bleknar"  är en film om beredskapen i Sverige under andra världskriget. Den är en blandning av intervjuer med människor som minns beredskapsåren. De som mobiliserades under året 1939 är i dag nära 90 år. Inom en snar framtid finns det ingen kvar som längre kan berätta...
Filmen innehåller också en rad dramatiserade avsnitt.
Kent Zetterberg, Försvarshögskolan är sammanhållande och kunnig berättare som bjuder på många "nya" spännande detaljer kring just beredskapsåren.
" Vår berdskap var god", sas det, men hur var det egentligen? Hur fungerade det praktiskt ute i fält? Filmen ger svar på de här frågorna.
Förutom Mats Harrysson är det Martin Midander och Stefan Harrysson som sett till att kommande generationer och inte heller vi själva, födda på 40-talet,  ska glömma vilka umbäranden våra fäder och mammor faktiskt tvingades utstå.
Filmen är 50 minuter och ett mycket viktigt dokument.
Den är producerad av, Midander Film, Arkimedes Film, Bild, Video och Moving Stonecat.

Vart är vi på väg?

 Inget är längre som förut. Det känns kallt och ogästvänligt. Obs. klicka för att frysa mer.

Vart är vi på väg?
Toppolitiker super och vänslas med s.k. stjärnreporter. Helt öppet! Bilderna publiceras. Så klart!
Riksåklagaren läser rikstidningen och lyssnar till den efterföljande debatten i massmediasverige. Givetvis!
Han inleder en förundersökning.
Plötsligt dyker polisen upp på TV 4:s redaktion. De genomför en husrannsakan! De är ute efter ett kvitto, spritnotan som stannade på drygt 900 spänn för vin och öl till de två huvudpersonerna.
Så gjorde inte åklagarna på tidigt sjuttiotal. När t.ex. allsvenska fotbollsklubbar varje vår bjöd in landets  sportjournalister till s.k. avsparksrträff. Jag var med. Jag var ung och chockad över det jag såg.
Spritbordet var stort och långt! Journalisterna drack! Trots tidig eftermiddag. De kalasen måste ha kostat betydligt mer än 900 spänn!
Nu var det tvärt om. Nu var det TV 4-redaktionen som bjöd den politiska överheten.
Men visst - det är andra tider nu! Mut och bestickningslagen har säkert förändrats sedan 70-talet. Det måste vara så det är.
Nu blev det husrannsakan!
Jag anser  att journalister varken ska bjuda politiker på sprit eller vänslas med de samma, men det här kommer att bli intressant framöver. Om vi t.ex. vänder på kuttingen...
Verkligheten är dock lite bakvänd. Ta de svarta affärerna t.ex. Bara för att så många toppolitiker och statssekreterare nu avslöjats med "byxorna nere" så har det plötsligt blivit nästan rumsrent. Fredrik Reinfeldt ansåg i går att landets journalister gått för långt i sina avslöjanden.
Okej! Är det då fritt fram för oss andra också att betala svart för olika tjänster? Säg det då, annars måste fanskapet publiceras.
Okej, vi har stora problem i vårt land, men detta är inget mot vad som nu utspelar sig i USA.
Manusförfattarna har gått i strejk! Resultat: flera nöjesprogram har måst ställas in. Inga skratt där alltså medan vi nu har övergått från skratt till att nästan gäspa av alla dåliga bortförklaringar.

Vem betalar min resa till Bryssel?

image78 Mats Johansson tar hela regionstyrelsen med tjänstemän och drar till Bryssel för att avverka styrelsesammanträde!

Regionstyrelsen i Blekinge vidgar sina vyer och far till Bryssel för att sammanträda. Kostnad: ca. 200.000 kronor!
Det är inte kostnaden i sig jag vill påtala. Regionstyrelsens sammanträden är offentliga, alltså öppna för dig och mig.
Men i dag onsdag (7.11) är mötet förlagt till Hanseoffice i Bryssel!
Jag fick vetskap om detta när jag i en av länets tidningar fick ögonen på en annons fredagen den 2.11! Fem dagar före sammanträdet. Snabba ryck!
Inte lätt att boka en billig resa så i rappet och varför i hela friden ska jag betala en kostsam resa till Bryssel för att kunna övervara detta offentliga möte?
Vanligt är att regionstyrelsen förlägger sina sammanträden till länets fem olika kommuner, men Bryssel!! Jag har ju inte en chans!
Nu kan ju inte mitt och andra blekingars uteblivna besök påverka utgången av sammanträdet, men det hade varit intressant att på plats ha fått lyssna till eventuell debatt om regionens budget för nästa år. Även vilken verksamhet som ska bedrivas nästkommande år. Detta ska nämligen beslutas på sammanträdet i Bryssel.
Det här upplägget kan ju vara vägledande för andra nämnder som har offentliga sammanträden och där kvistiga frågor ska avhandlas. Ja, då drar man iväg långt, långt bort så att ingen har råd att följa med. Fiffigt Mats!
Ska jag sedan få en chans att läsa om mötet i någon av lokaltidningarna, ja, då måste jag lita till enbart Sydöstran och dess politiske chefredaktör, Hans Bülow, och han citerar ju bara vad Mats Johansson säger!  BLT hade uppenbarligen inte råd att hänga på. Eller var det mer av princip?
Bäst är alltid att själv få lyssna till vad som sägs. Då kan man själv välja när man ska "slå dövörat till!"

På tapeten och fast i klistret!

 Bara fantasin sätter hinder i vägen för hur en tapet kan se ut!

Vi förbereder nästa års revy i Ronneby och nu är det full fart.
Vi kan med fog påstå att det råder tapetyra, långt uppåt väggarna.
I går lördag (3.11) upptäckte vi att det är högt i tak på Gamla anrika teatern i Ronneby.  Väggarna, däremot,  kom liksom emot oss. Det kändes trångt, så - vi tog bort några väggar! Därmed har vi en ännu större scen att fylla med något glatt, färgsprakande och inte allt för snett!
Det är mycket som är på tapeten just nu. Det blåa partiet (mmmmm) har velat förnya, men behöll ändå den blå färgen, men nu har den ändrat sig av egen kraft. Nu är det nattsvart!!
Svarta pengar. Svart städhjälp. Svart byggkraft och svart kaffe för att avhjälpa baksmällan!
Av detta har vi i revyensemblen lärt oss att inte själva fastna i klistret.
På tal om tapetklister - syltburkar finns det också många och många är de personer som vill ha ett finger djupt ner i någon av burkarna. Helst i alla!
Så när vi nu i RonnebyRevyn tapserar väggarna är det bara verkligheten som kan sätta gränser för fantasin. Om det sedan blir lite upp och ner, ja, det bestämmer enbart framtiden.
Vi firar jubileum med årets revy. 20 år är ingen dålig ålder på en revy som varje år är utlämnad åt de händelser som formar oss enkla människor och som har att på åskådarplats studera de kändisar som har ett så rikt och roligt liv.
Vi hoppas att något enstaka av allt galet som redan har inträffat i vårt land och i vårt län ska fastna även på våra tapeter.
Kanske får vi också motlut och uppförsbacke, men vi ska klara av det. Vi har spottat i händerna och nu rullar vi på.
Redan den 2 december ska vi ha så många tapeter på plats att vi kan våga sälja ett antal biljetter. Biljettsläpp alltså på julskyltningen. Allt enligt gammal tradition. I Ronneby ändrar vi inte på något i onödan.
Vi syns!!

image77

Hur långt ska fötroendet för TV 4-reportern räcka?

I natt hann sanningen ifatt statsministerns närmaste medarbetare, statssekreterare, Ulrica Schenström. Dessutom är hon moderaternas oomtvistade partistrateg sedan flera år tillbaka.
I eftermiddag (to 1.11) tvingades Fredrik Reinfeldt erkänna inför riksdag och massmediauppbåd att Schenström inte givit honom hela sanningen.
Krognotans storlek och omfattning fick statsministern att därmed uppmana henne att lämna sitt uppdrag.
Lägg därtill att just Schenström haft jouren för landets säkerhetsarbete den aktuella kvällen när hon och TV 4-reportern Anders Pihlblad drack öl och vin för drygt 900 kr!!
Självklart har Ulrica Schenström förbrukat sitt förtroende, men hur långt ska förtroendet räcka för TV 4-reportern Anders Pihlblad? Han får, enligt ledningen för TV 4, fortsätta precis som om inget hade inträffat.
Det var Pihlblad som bjöd på sin arbetsgivares bekostnad.
Nu är han misstänkt för bestickning och Ulrica Schenström för tagande av muta.
Vad var det egentligen TV 4 ville lura av Schenström? Är det detta som är grävande journalistik? Jag anser att såväl TV 4 som dess politiska journalist med råge har förbrukat även sitt förtroende inför oss tv-tittare.
Är det spriten som ska avgöra vad vi får veta och är det månne spriten som har medfört att politisk bevakning numera stannar vid sensationella personfrågor och mera sällan handlar om saklig information och debatt om hur politikers beslut verkligen påverkar oss människor.
Att sedan förra SSU-ordföranden, Anna Sjödin, S tar Ulrica Schenström i försvar är enbart löjeväckande. Det var länge sedan HON förbrukade SITT förtroende.
Däremot är det intressant när hon berättar att politiker och journalister, inte minst under Almedalsveckan,  utför ett tämligen flitigt "näsgnuggande"!!
När har vissa journalister förbrukat sitt förtroende???