Pressetiska regler - för vem?

På tal om mutad journalist. Journalist pussande politisk makthavare.
Nu avslöjar journalisternas egen facktidning "Journalisten" att många journalister utnyttjar sina presskort privat. Till att bl.a. slippa betala inträdesavgifter till museum, Skansen och andra förlustelser.
Tidningen berättar att hittills i år har t.ex. 843 journalister använt pressleget för att komma in gratis på Nationalmuseum i Stockholm.
- Så många artiklar om museet har jag dock inte sett, säger informationschef, Anne-Marie Gustafsson, inte utan ironi.
Entréavgiften på Nationalmuseum är 80 kr!!!
Vid Tekniska museet har i år 205 journalister använt presslegitimation.
På Gröna Lund är siffran 479. Entréavgift där 60 kr!!!
Junibacken har haft 275 "journalistbesök". Kolmårdens djurpark har så många besök av journalister så där har man slutat att räkna. Endagsbiljett där kostar 290 kr!!
Skansen räknar inte heller!
Behöver det påpekas att de pressetiska spelreglerna förbjuder journalister att utnyttja presskortet privat.
Jag är inte förvånad. Inte efter den senaste tidens "avslöjanden". Regler är bara till för andra.
Mitt krav, i likhet med vad journalister alltid kräver - publicera omedelbart namnen på de som använt presskorten privat!!

Inte medlem!

I dag har det varit livlig trafik. Många kontakter. Roligt, trevligt och stimulerande!!
Jag har fått många frågor. Frågorna har gällt om jag är medlem i SjukhusFöreningen Väst.
Svaret är NEJ!!
Jag betonade just detta när jag i torsdags kväll (25.10) var ombedd att fördela ordet mellan besökare och styrelse.
Jag är INTE  medlem!!
Uppdraget var därmed inte mer kontroversiellt än när jag t.ex. är moderator för en rikskonferens med revisorer inom landsting och kommuner. Eller, som i lördags, när jag i Hällevik diskuterade ledarskap med ett stort antal ledare från HSB. Inte heller mer märkvärdigt än när jag mediatränar olika grupper av människor inom ett antal organisationer.
I november ska jag under en dag leda en seminariedag med Karlskrona Centrumförening, men jag är inte medlem!  Dagen efter leder jag en  diskussion mellan politiker, företagsledare, medlemmar i HSO Blekinge och DHR Blekinge. Då gäller det jobb åt personer med funktionshinder.
Jag är alltså fortfarande fri och obunden. Även om ett eller annat parti har betat kroken... Kanske?!
Mellan uppdragen tar jag en eller annan skogspromenad. Producerar RonnebyRevyn - "På tapeten" med premiär Nyårsafton och så några böcker. Mer om böckerna i nästa upplaga.

Tänk om det pussats lokalt??

TV 4-journalist med uppgift att granska den politiska makten avnjuter en god måltid. Han gör det i sällskap med just den yttersta politiska makten - statsminister Reinfeldts statssekreterare!
Det är ett bord för två. Inga andra syns på den bild en fotograf från Aftonbladet så påpassligt knäpper. På bilden sträcker sig journalisten lätt över bordet och pussar makthavaren på munnen.
Varför pussas de?
Det har ännu inte klarlagts. Tackar han möjligen makthavaren för maten och vinet?
Det har inte klarlagts? Har frågan ens ställts?
Händelsen är inte alls märklig, anser TV-ledningen. Samma inställning har självfallet reportern själv. Han får medhåll av en annan politisk reporter som anser att "riktiga" journalister, som har till uppgift att granska makten, måste kunna festa tillsammans med just makthavaren!!??
Jag tar mig för pannan och ställer frågan:
Vad hade hänt om detta pussande hade skett lokalt. Att en journalist t.ex. här i Blekinge pussat en makthavare?
De s.k. riksmediajournalisterna hade då "gått i taket" och skrikit om korruption, att sitta i knät på makten osv.
Vi journalister på det lokala planet har alltid blivit beskyllda för att vara för slätstrukna och mjuka när vi haft till uppgift att intervjua ministrar, riksdagsledamöter och andra makthavare.
Nu har vi fått se och höra anledningen till dessa onyanserade påhopp - det har handlat om ren avundsjuka!! Att den s.k. 08-maffian av journalister har velat ha "godbitarna" för sig själva.
Jag är helt övertygad om att lokalt placerade journalister har en betydligt mer rak hållning gentemot makthavarna.
Jag har för egen del aldrig pussat en makthavare.
Däremot, ska jag erkänna, har jag en gång kramat Margaretha Olsson, socialdemokratiskt kommunalråd i Olofström. Jag tackade henne för maten!!
Det var ingen politisk tillställning. Jag var inte i tjänst. Vi var inte ensamma. Vi var ca. 200 gäster. Jag var inte heller ensam att ge en kram som tack för en trevlig kväll!
En bekännelse till:
jag har även kramat Annica Engblom, numera moderat riksdagsledamot. När kramen kom var hon endast aktiv på det lokala planet !! och det var Annica som tog initiativet till kramen! Jo!!!
Jag skulle sluta på radion och hade just gjort min sista politiska intervju. När jag då som vanligt skulle ta Annica i handen och tacka för hennes medverkan, ja, det var då det hände.
- Nä du, sa Annica, nu ska du få en kram!!
Vi var inte ensamma. Teknikern bakom glasrutan var naturligtvis väldigt vaken i just det ögonblicket.
Jag har också låtit mig bjudas på ostfrallor av Bernt Johnsson, men det var på tidigt 80-tal när Bernt var kommunalråd och hade långa, långa informationer efter kommunstyrelsen. Frallan medverkade till att vi stannade och lyssnade lite längre.
Men pussas?! Nej, där går gränsen. Eller - nej det är med pussen det börjar. Hur ska annars en grävande journalist bete sig?!

image75 Annica Engblom, m, har jag kramat men inte pussat.

Det upprepar sig alltid - några sliter för alla!

F-låt dröjsmålet och att ingen text har byggts på denna sida nu under några dagar.
Anledningen till detta är helt enkelt att verkligheten ser ut som den gör. Jag har helt enkelt sysslat med ett antal andra roliga ting. Ombyte förnöjer och stimulerar, heter det.
Jo, jag besökte SjukhusFöreningen Väst i torsdags kväll. Jag var inbjuden att fördela ordet mellan besökare och  föreningens styrelse som denna kväll var förstärkt med två s.k. sakkunniga. Två läkare.
Nu blev det mest jag som fick ställa frågor, men en del inlägg kom också från besökarna.
För egen del hade jag förväntat mig fler besökare. Det var knappt halvsatt i Stadsteaterns lokaler.
Däremot var de inlägg som gjordes avslöjande och drastiska och bevis på hur illa människor faktiskt behandlas som akut uppsöker Blekingesjukhuset i Karlshamn efter kontorstid. Något som leder till onödigt och helt oacceptabelt lidande. När dessa avslöjanden kom, ja, då hade redan den församlade lokalpressen gått hem för kvällen.
Många av inläggen  kom från anställda vid Blekingesjukhuset och det slog mig: SjukhusFöreningen Väst får inte bara bli en kamporganisation för anställda som vill rädda sina jobb! I så fall har man narrat övriga blekingar lite väl mycket. Nu vet jag att styrelsen inte tänker så och föreningens ordförande, Ralph Lerner förklarade  sina och föreningens ambitioner, vilket också helt riktigt framgick av tidningarnas referat.
Däremot är det endast SVT:s Sydnytt som har löpt linan ut och även låtit landstingsrådet Bernt Johnsson besvara kritiken och kravet på hans avgång.
BLT har dessutom behandlat sjukhusfrågan i ett längre inlägg i en s.k. huvudledare.
I Radion har det varit helt tyst!
Enskilda styrelsemedlemmar i SjukhusFöreningen har i massmedia fört fram åsikter att det kunde bli aktuellt att längre fram bilda ett politiskt parti.
Jag ställde därför denna raka fråga vid mötet och jag ställde den till ordföranden som svarade:
- Kommer aldrig på fråga! Vi ska förbli en opolitisk påtryckargrupp som talar med politiker och beslutsfattare och som pekar på de brister vi uppträcker, betonade Ralph Lerner med eftertryck.                                                             Som jag säger i rubriken - historien upprepar sig. Det är alltid ett fåtal som ska slita för det stora flertalet. Medlemskap kan man kosta på sig. Det kostar endast 30 kr. men att sedan också agera med egen kraft, nej, då blir det jobbigt, knepigt och stökigt.
En del påstår att de inte vill visa sig på offentliga möten och säga sin mening. Puh!!
Ja, då ska man inte heller lösa medlemskort. Då ska man stanna hema. Dessutom sluta att knorra. Det som inte tål offentligheten ska inte heller framföras bak stängda dörrar.
Kommentarer välkomnas!

Hur tänker massmedia i Blekinge?


 De två dagliga lokaltidningarna i Blekinge. Obs. klicka om du vill läsa förstasidorna.

Jag följer med stort intresse det som nu sker i västra Blekinge med Sjukhusföreningen - väst.
En kollega och vän uttryckte det så här i dag:
- " Det som nu sker  i Blekinge är unikt på flera sätt. En spontan, folklig resning, som saknar motstycke."
Visst har han rätt! Däremot märks detta inte i de lokala medierna. BLT undantaget. Tidningen har, visserligen i mindre skala, på nyhetsplats skildrat vad som pågår. Dessutom publicerat insändare.
Sydöstran däremot har vägrat ta in såväl insändare som redaktionellt material. En journalist från Sydöstran var på plats utanför sjukhuset i Karlshamn under gårdagen (tisdag) men av detta återfanns inget i dagens upplaga av tidningen. BLT, däremot, hade i varje fall en sk. bildlåda. Bild med förlängd bildtext.
Sydnytt hade under gårdagen fotograf på plats, men ännu har inga bilder publicerats. Inte heller något telegram.
Radio Blekinge har inte heller något sagt.
Massmedia i Blekinge tar en risk i det här läget. Uppslutningen och beslutsamheten i västra Blekinge är stor just nu när det gäller att agera i sjukhusfrågorna och de besparingar som är föreslagna med ca. 150 färre tjänster. Även i dag berättar BLT om bristande vård i ett antal grupper. Det är säkert inget fel på vårdens kvalité, men jag tänker på de patienter som aldrig får en chans, eller tvingas vänta onödigt länge, på att få just vård.
Massmedia då?
Jo - i fjol skrev 30.000 människor i västra Blekinge på protestlistor. De har inte blivit färre till i dag. Nu betalar många av dessa dessutom medlemsavgift i den nystartade föreningen. Lägg där till alla de företag som redan i dag sponsrar just denna förenings verksamhet.
Dessa 30.000 och fler bortser nu massmedia ifrån och låtsas som om det regnade. Där tar de en stor risk.
Man behandlar inte prenumeranter, tittare och lyssnare i dag på det sätt som skett tidigare. Det är inte bara dumt, det är förkastligt och kan komma surt senare.

Massivt massmediaintresse för sjukhuskamp i Västra Blekinge!

 Det är verksamheten i detta sjukhus i Karlshamn som Sjukhusföreningen-Väst vill slå vakt om!
Foto: Sjukhusföreningen Väst. Obs. Klicka för stort hus.

Intresset från massmedia i Blekinge i dag var stort när medlemmar i Sjukhusföreningen - Väst delade ut flygblad vid Blekingesjukhuset i Karlshamn.
Det rapporteras att såväl BLT som Sydöstran och SVT:s Sydnytt var på plats för att dokumentera den s.k. flygbladsutdelningen. Enligt uppgift ska TV:4:s Sydostnytt filma i kväll.
På plats i dag för att göra reklam för torsdagens stormöte (25.10 kl. 19.30 Stadsteatern i Karlshamn)  var medlemmarna Kjell Hallberg, Kjell-Åke Björklund och Benny Rolandsson. TV 4 väljer att i kväll intervjua föreningens ordförande, Ralph Lerner. Det återstår att se vad resultatet blir.
Inte mindre än 600 flygblad delades ut i dag (tisdag 23.10) på morgonen och vid ett senare tillfälle vid lunchdags.
Bara en, säger en, av alla dessa 600 mottagare av bladet tycks redan ha gett upp. Personen ifråga sa:
- De gör ändå som de vill!! Han syftade till Landstinget Blekinges politiker.
Föreningen vill dock annorlunda och hoppas därför på stort intresse vid stormötet på torsdag kväll.
Bra draghjälp fick föreningen i dag också av BLT:s artikel - "Dialyspatienter över 60 år ska sparas bort"
Artikeln kan du läsa på följande adress:

http://blt.se/article/1003705_102-151-0-0
Artikeln har resulterat i ett stort antal kommentarer i dag.

Mötet på torsdag kväll tänker jag inte missa. Jag ska fördela ordet i öppna mötets diskussion och jag har i varje fall ambitionen att hålla mötet på ett sakligt plan.
Sjukhusföreningen- Väst finns på nätet  med denna adress:
http://www.sjukhusforeningenvast.se/
Vi syns!

Ingen i Blekinge kan nonchalera Sjukhusförening - Väst!

image72
Affischerat och klart i hela västra Blekinge inför stormötet i Karlshamn torsdag 25 okt. Foto: Kjell Hallberg

Den tidigare 24-timmarsgruppen i västra Blekinge har fått nya ben, men också ny kraft.
Kampgruppen kom till för ett antal år sedan när några samhällsengagerade människor samlade in tusentals namnunderskrifter för att rädda det redan då hotade Blekingesjukhuset i Karlshamn.
När nu nya besparingar har aviserats ( 150 tjänster skall bort vid länets två sjukhus) ja, då har kamplusten kommit tillbaka i just västra Blekinge.
Nu nöjer man sig inte med namninsamlingar, nej, nu tar befolkningen i väst besparingarna på ännu större allvar och därför har de nu bildat en kampförening - " Sjukhusföreningen - Väst". Däremot gäller kampen samma sak som tidigare, nämligen att rädda verksamheten kvar vid sjukhuset i Karlshamn.
Politikier, men också massmedia, har tidigare viftat bort dom 24.000 insamlade namnunderskrifterna och försökt tysta de fåtal människor som samlade in namnen. I fjol samlades det in 30.000 namnunderskrifter. Enbart i väst!
Detta går inte nu. I föreningen finns redan representanter från näringslivet. Bl.a. Ralph Lerner, Olofström som är föreningens ordförande. Fler s.k. tunga namn från just näringslivet är på ingång och kommer att betyda mycket i föreningens kamp för sitt sjukhus.
I föreningen finns också läkarexpertis och ambulanspersonal och annan vårdpersonal.
Sekreterare är fackräven och s-politikern, Jonny Olsson, Ulf Andersson, journalist med förflutet på KvällsPosten sköter mediakontakterna och Lennart Lindqvist håller kontakten med näringslivet.
Kjell Hallberg, Sölvesborg och Kjell-Åke Björklund, Benny Rolandsson och Cennedy Wernersson, samtliga Jämshög, finns kvar från förra kampen.
Medlemsantalet växer hela tiden och det talas nu också om att en liknande kampförening skulle kunna vara under bildande  även i östra Blekinge.
Nu på torsdag (25.10 kl. 19.30 på Stadsteatern i Karlshamn) skall föreningen ta till orda i ett stormöte. Expertis skall svara på allmänhetens och medlemmarnas frågor.
Jag åker också dit. Jag har blivit ombedd att fungera som moderator, alltså fördela ordet.
Riktigt kul med människor som tror på något här i livet, men som också VÅGAR och VILL kämpa för en viktig fråga.
Det är ju inte enbart dom anställda vid sjukhuset som berörs...

På tapeten i Ronneby!

Höstmörkret är här, men nu har vi tänt scenbelysningen. Vi i RonnebyRevyn har som traditionen fordrar nu intagit Gamla Teatern.
Just nu är det mer dammigt än vanligt. Vi ska bygga om! Öppna upp! Vädra ut! Mer om detta längre fram.
Vi behöver större plats och utrymme för den kommande revyn som naturligtvis har premiär på nyårsafton.Biljetterna kommer att släppas på julskyltningens söndag. Intresset är redan stort och förfrågningarna många.
I min egenskap av producent är jag nu glad att vi har en rutinerad och mycket kunnig, konstnärlig ledning.
Naturligtvis är vi stolta, glada, spralliga och oförskämt uppmuntrade av att ha lyckats engagera storheter som:
Johan Westermark, regissör (har i sommar haft enorm framgång med "Peter Pan" på Kastellet i Karlshamn och som nu regisserar "Jorden runt på 80 dagar"), Sara Lundgren, koreograf (lärare på estetiska linjen vid gymnasiet i Ronneby och välkänd från många föreställningar med just RonnebyRevyn), John Säbom, kapellmästare (lika välkänd som uppskattad musiker som studerar musik i Malmö), Urban Jönsson, basar för skrivargruppen (slitvarg genom åren med en aldrig sinande fantasi och med en idérikedom som saknar motstycke), Sven Holgersson, scenografiansvarig (det han INTE har upplevt i revy- eller teaterbygge är inte värt att veta. Har tillsammans med äldre brodern Lars egen firma - "Audiolux" och de två tillsammans borgar för ett lyft utöver det vanliga), Lars Holgersson, teknikansvarig (redan omnämnd), Annmari Svensson, kostymansvarig ( har fått nya resurser och idéer och vart det kan bära vägen vet bara hon. Snyggt och galant blir det så klart).
Ensemblen håller också på att ta plats, men vilka som kommer att ingå i den återkommer jag till.
Namnet på revyn är ännu inte klart. Vi har ett arbetsnamn - "På tapeten". Varifrån vi har fått det, kan du bara gissa.
Eller vad säger du om " I klistret". Låt din egen fantasi flöda.
Visst är revy roligt. Bäst är naturligtvis RonnebyRevyn. Det sägs att klimatet för revy är extra gynnsamt i just Ronneby!!

Toppolitiker i Ronneby i skakande drama

Nils Ingmar Thorell är folkpartist från Ronneby där han också är fullmäktiges ordförande.
En färgglad politiker som gillar att avvika - i varje fall klädmässigt.
Nu vet jag dock att han också har en annan talang. 
I går kväll, i halvmörker, såg jag hans hittills hemliga sida, nämlige som charmör!
Jag trodde inte mina ögon. Han inte bara kramade den kurviga och mycket vackra damen. Han kysste henne. Hon fick länge sitta i hans knä.                                                                                                                                                         Hans fru fanns bara en bit därifrån, men det hindrade honom inte att helt öppet hångla.
Han gjorde det riktigt bra, storstilat och damen tycktes trivas och glöden dem emellan blev till en riktig låga!
Thorell, som av många uppfattas som en riktig klädsnobb, blev snabbt varm i just kläderna och hans skjorta hängde utanpå byxorna.
När passionen var som hetast dök det upp en ny och betydligt yngre friare till damen i Thorells knä. Det var då politikern Thorell visade ännu en ny sida av sig själv.
Plötsligt hade han en kniv i handen. Kniven stack han i bröstet på rivalen, som genast föll livlös i golvet.
Jag trodde inte mina ögon!
Vilken nyhet!!
Synd bara att det var teater. Teater av toppklass i samband med Teaterfestivalen med en fullsatt och festlig festivalkväll på Kulturcentrum.
På scenen Moulin Noir, en teatergrupp från Stockholm och så Nils Ingmar Thorell.
Tack för en trevlig festkväll!!

60 miljoner för att släcka!

 Svart i rutan, men sol utomhus.© All rights reserved.

I dag har vi blekingar och även skåningar haft en tv-fri dag. Mörkt i rutan, men sol utomhus. Bra byte.
Ganska bra med en tv-fri dag. Nu brukar jag inte titta på tv dagtid, men när det inte finns kanske många saknar det just då.
Det jätte, jättegamla analoga tv-nätet fimpades i dag kvart i tio! Då stängdes blåslampan av. Om du bara visste hur mycket el de markbundna tv-sändarna har slukat. Speciellt då tv 2.
Men nu i kväll (måndag 15.10 kl. 18) är det digitalt som gäller.
Bättre program av detta? Nej, bara något skarpare bild!
Om du har box!! Annars förblir det svart i din ruta.
60 miljoner kronor (sextio miljoner) har det kostat att släcka ner det analoga tv-nätet. Vad kostar det då att starta det nya? Även de digitala sändningarna sker via marknätet, men det hade blivit ordentligt mycket billigare att sända den digitala signalen via satellit, men det vägrade politikerna att säga ja till.
Det är digital-tv-kommissionens arbete som har kostat 60 miljoner. De började arbeta 2004 och dom säger , när deras arbete nu avslutas, att dom har hållit budget!
Men nu undrar experter när våra nyinköpta digitalboxar måste bytas ut. Det digitala tv-nätet är nämligen redan föråldrat! Norrmännen valde det framtida nätet (MPEG 4-systemet) på direkten och skrattar nu åt dumma svenskar.
Fördelen med det digitala nätet är, hävdar tekniker, att det får plats så många fler kanaler i detta nya system.
Vi vet redan hur det har utnyttjats. Nya kanaler i mängder, så snart har vi en tv-kanal var!! Praktiskt. Eller hur?!

S i Blekinge ger ut bok om gamla kämpar

 Hans Gustafsson i Svenska Dagbladet 1980. ( Klicka för större bild)

Socialdemokraterna i Blekinge fyller snart 100!!
Detta ska firas på Ron intill Ronneby brunn den 27 oktober med högtidstal av bl.a. Mona Sahlin.
Samma dag ska ett hemligt bokprojekt presenteras.
Det har nämligen skrivits en bok som bl.a. ska porträttera ett antal kämpar genom åren. Störst utrymme tycks Hans Gustafsson få.
Skånefödde Hans, som kom till Ronneby och blev kommundir.1960. Han föddes i Kvidinge i Skåne 1923 och avled hastigt 1998.
Hans blev 1973, helt otippad och okänd för svenska folket, civilminister.  Det var Thage G som hade viskat i örat på Palme att han kände en pålitlig grabb i Ronneby som kunde axla det uppdraget.
Men det vara bara början. Året efter, 1974, utnämndes han till kommunminister. Ett uppdrag han hade fram till 1976.
Bostadsminister blev han 1982. Ett uppdrag som han hade fram till 1988. Hans fortsatte i riksdagen fram till 1994.
Inte sällan kallades Hans Gustafsson för "folkrörelsens A-barn".
Det är Annelie Carlsson, som bara fick en kort tid som blekingebänkens s-sekreterare i riksdagen.
Naturligtvis innehåller jubileumsboken även en rad andra proträtt, men lite hemligt tänker jag lämna åt andra.
Även en jubileumsfilm har producerats.
För egen del arbetade jag på BLT i Ronneby 1973 när det plötsligt på eftermiddagen brakade loss. Ronneby och Blekinge hade plötsligt fått en minister. Tala om "jordskred". Men presskonferens utlystes aldrig. Det kom ett kortfattat pressmeddelande från stadshuset. På den tiden arrangerades inte presskonferenser i onödan.
Men vilket liv det blev.
Hans Gustafsson å sin sida var lugnet själv med den stora, krökta pipan i mungipan och så huvudet lätt på sne...


Blekinge - inget för Region Blekinge!

Jag lovade att återkomma till Region Blekinges utdelning av årets kulturstipendier.
Naturligtvis vill jag säga ett jättegrattis till de fyra lyckliga: Johannes Sjögren, Per Zetterfalk, Hannes Dahlrot och Mia Forslund, men det hade känts betydligt bättre om ännu ett namn hade funnits med bland dessa, nämligen kollegan och vännen Mats Harrysson.
För mig är det helt obegripligt att hans två redan producerade filmer om Bräkneån inte kunde komma ifråga för ett stipendium.
Mats har genom åren lagt ner ett jättearbete på att skildra människor och natur utmed detta blekingska vattendrag, nämligen Bräkneån.
Jag skrev i denna blogg (se längre ner) och i en insändare publicerad i Blekinge Läns Tidning den 6.10, om just Bräkneåns dalgång, som just en viktig del av länets många pärlor.
Det handlade om ett föredrag som professor Roland Gustavsson hållit där det handlade om småskaliga kulturlandskap i Europa och där han placerade Blekinge med just Bräkneåns dalgång och andra blekingska pärlor i ett framtida perspektiv.
Just Bräkneåns dalgång har också under hela sommarsäsongen exponerats på  Naturum i Ronneby Brunnspark och enligt Roland Gustavsson är detta ett kulturlandskap helt i klass med t.ex. Toscana i Italien.
Detta förstår tyvärr inte de politiker som nu blundat för det dokumentärarbete som Mats Harrysson utfört i just denna del av Blekinge.
Två filmer har Mats redan bekostat själv, helt utan bidrag och han hade hoppats att det skulle kunna bli även en tredje film. Så blir det nu inte.
Naturligtvis är det knäckande att behöva bevittna att ett så betydelsefullt arbete ska vara intet värt i ett antal politikers ögon.
Till Mats vill jag säga - ge inte upp och häng inte med huvudet. Nu måste jag eller någon annan nominera dig till Ronnebys kulturpris i stället.
Underligt att inte ens politikern från Ronneby, som ingick i gruppen som har haft att utse årets kulturstipendiater, kunde ge dig sin röst.
 Mats - vägen ligger öppen, även i Blekinge. Klicka och njut av Blekinge.

Kulturpengar fördelade i Blekinge

Redan nu (onsdag 12.20) kan jag berätta vilka som kommer att tilldelas årets kulturstipendier från Region Blekinge.
Dom är:
Johannes Sjögren, författare som bor och verkar i Stockholm, Per Zetterfalk, forskar på film i Stockholm, Hannes Dahlrot, elev på Capellagården, Öland och Mia Forslund som ska sammanställa sin faders skulpturer i Karlshamn.
Jag vet också en del om personer som INTE kommer att få ta del av stipendiet.
Jag återkommer senare med kommentarer kring just detta.
Spana in min blogg senare i eftermiddag!
God middag!!

TV-snuttifiering om mobbning!

Micke Gunnarsson från Johannishus har i flera år föreläst om mobbning. Han har besökt ett otal skolor där han med kraft framfört sitt budskap för att stoppa mobbning.
Men nu på fredag ska han inleda en ny föreläsningsserie och då handlar det om en betydligt allvarligare variant - nämligen e-mobbning. Alltså mobbning via internet!! Något som bl.a. varit en starkt bidragande orsak till att trappa upp problemen i nu aktuella Rödeby-fallet.
Detta uppmäksammade BLT i tisdags. Artikeln i sin tur hamnade under TV 4-redaktionens ögon som kontaktade Micke.
Han intervjuades under en halvtimme och blev inbjuden att komma till nyhetssoffan i dag onsdag. Det blev flyg upp i går kväll. Hotell över natten och tidigt upp till TV-soffan och där var han  på plats klockan 06.45. Puh!
Och vad blev då resultatet av allt detta?
I studion fanns också en rektor och en advokat och två programledare.
Total tid för ett viktigt samtal om e-mobbning: 9 minuter och 47 sekunder.
På den tiden kan inte mycket av vikt uträttas, men så blir det i de s.k. tv-sofforna.
Ett par saker blev dock klarlagda: rektorn, Ulf Engström, som också skrivit böcker om just e-mobbning konstaterade, utan omsvep, att skolpersonalen är ljusår efter i kunskap gentemot ungdomarna när det gäller att kommunicera via internet.
Skolor köpte  för ett antal år sedan in datorer för stora pengar, men personalen, som ska övervaka och inte minst utbilda, har inte fått någon utbildning!!
Hos föräldrarna är det också si och så med kunskaperna.
Micke Gunnarsson konstaterade: föräldrar och skolpersonal säger ofta att barnen sitter vid datorn. Jag anser att dom INTE sitter vid datorn, dom KOMMUNICERAR. Dom kommunicerar på dagens sätt. Ett snabbt sätt som tyvärr också utnyttjas till rent brottsliga handlingar.
Micke behövs inte bara i skolan, han behövs också som stöd och kunskapsförmedlare till många föräldrar.
Datorn är ett bra hjälpmedel, men den kan lätt bli till ett vapen.
image68 Kämpa på Micke. Snäckebacksskolan i Ronneby nu på fredag.

Micke i TV 4-soffan!

image68 Micke Gunnarsson.

Som första media i Blekinge kan jag nu (tisdag kväll 22.20) berätta att det blir en bleking i TV 4-soffan i morgonnyheterna onsdag.
Ja, han kommer från Johannishus och har under åren gjort sig känd som en profil som vill bekämpa mobbning.
Han var själv mobbad under åren i skolan och har i flera år föreläst i bla. dagens skolor, men han har allt mer kommit att nu intressera sig för den mobbning som förekommer på nätet, med andra ord via internet men också SMS via telenätet.
Han har just engagerats för en ny omgång föreläsningar i årskurserna 7 - 9 och då gäller det just digital mobbning.
Micke Gunnarsson har vid ett fleratal tillfällen gästat mig när jag på Radio Blekinge sände ett samhällsmagasin
"Uppdrag Blekinge".
När jag skriver detta sitter han på ett hotellrum i Stockholm och berättar att han i morgon 06.45 ska delta i en diskussion om mobbning och då utifrån vad som nu har inträffat i Rödeby där ett grovt mobbningsfall resulterat i en dödsskjutning.
Är det någon i Sverige som kan snacka om mobbning och dess följder så är det just Micke.
Lycka till. Du behövs för att röja upp i träsket!!

Skottdramat i Rödeby

Det som har hänt / inträffat i Rödeby är förfärligt. För alla parter. Så är detta sagt. Det behöver inte ältas.
Jag måste bara återberätta vad jag i dag själv blivit informerad om.
Det handlar om hur olika vi människor är och hur olika vi löser problem.
Det har länge, i flera år, funnits en s.k. mopedkultur i just Rödeby med olika gängbildningar. Däremot har våldet nu på senare tid trappats upp till en nivå som ingen har velat/vågat ta tag i.
Det som nu har berättats för mig inträffade för ca. tre år sedan.
En man, då anställd på kriminalanstalten (fängelset) i Karlskrona var också s.k. nattvandrare.Med andra ord, vuxen på byn kvälls- och nattetid.
Mannen tog kontakt med ett då högaktuellt mopedgäng. Samtalet han hade med grabbarna i gänget resulterade i att han bjöd in dem till ett studiebesök på just anstalten i Karlskrona.
Före besöket hade han vidtalat den största och mest vältränade killen av dom intagna.
Grabbarna från Rödeby infann sig och blev förevisade hur det ser ut i celler och andra utrymmen på fängelset.
Han betonade:
- Håller ni på och djävlas som ni nu gör kommer ni med största sannolikhet att hamna just här!
Grabbarna fick också träffa den vältränade "busen".
"Busen" tittade grabbarna stint i ögonen och sa:
- Jag skulle mer än gärna vilja ta hand om er och verkligen banka skiten ur er när ingen av vakterna tittar på. Det är så det går till på det här stället, sa "busen" och grabbarna förstod precis vad han menade.
Dom skulle tvingas möta sin överman.
Grabbarna åkte hem till Rödeby och hade fått en rejäl tankeställare och i varje fall det gänget höll sig lugnt därefter.
Våld ska inte mötas med våld, men att skrämma skiten ur ynglingarna är en fullt användbar metod.
Det är upp till mannen själv att träda fram och berätta. Jag har lagt hans namn i ett väl förvarat USB-minne. Det finns alltså inte på hårddisken, om nu någon skulle vilja kolla.
Du får en vacker bild att koppla av till.
Lev väl!!
 Klicka och njut. © All rights reserved.

Bloggen - det riktigt fria ordet!


Soffa för utbrända alt. fastbrända bloggare.  Obs.klicka för fullständig upplevelse. © all rights reserved

Bloggen är död!! Bloggandet har haft sin tid.
En mediaforskare slängde ur sig det här i en debatt jag ledde för några dagar sedan.
Givetvis protesterade jag. Direkt. Jag avbröt honom. Jag hade möjligheten. Det var jag som ledde debatten.
Jag som precis inlett mitt bloggande hade mycket lätt att bemöta honom och - här kommer det mest intressanta - jag fick applåder!! Jag måste dessutom tillägga att publiken inte bestod av ungdomar.
Därefter har nu mästarnas mästerbloggare, Alex Schulman slängt in handduken. Han höll på att blogga ihjäl sig, påstod han.
Han får skylla sig själv. Han vägrade att läsa sin egen text så länge han skrev??!!. Han tog ledigt en dag och läste sin egen blogg!? Det var då han upptäckte vad han själv skrivit!!
Han var utbränd (fastbränd) påstod han och slängde sig i väggen!
Underligt att han inte reagerat tidigare, för det här var ju ett beställningsarbete han utförde åt Aftonbladet. Det är så massmedia fungerar i dag. Dom beställer arg, ung man med order att skriva och spotta ur sig så många otidigheter som möjligt och på så kort tid som möjligt.
Tar man ett jobb av den art som Alex Schulman bör man tänka efter före!! Synd bara att vissa människor tagit honom på allvar.
Så i dag har vi fått veta av Pontus Schultz, chefredaktör på Veckans Affärer, att svenska journalister nu känner sig hotade av just bloggarna.
Det distributionsmonopol som har varit rådande har nu gått i graven, anser Schultz  som också kräver att nytillträdda pressombudsmannen (PO) ska ge fasen i att klanka ner på just bloggarna.
Bloggare är inte farliga - det är just bloggandet som utgör det riktigt fria ordet.
Länge leve det fria ordet.
Bloggarna behövs för att sanningen ska komma fram. Den devisen levde kvällstidningarna på förr. Dom bekämpar som bekant enbart AKNE i dessa dagar.
Lev väl och fritt!!

Blygsamhet eller...

image65Roland Gustavsson


Jaaa -  han har ju rätt!

Först tänkte jag: ännu en naturromantiker som reser land och rike runt för att vi ska få upp ögonen för vår egen hembygd. Den gamla politikerramsan, som helt utan grundtanke och förankring, bara rabblats - en levande landsbygd. Hela kommunen ska leva osv.

Redan efter en kvart hade jag ändrat uppfattning. Detta var något helt annat, mer genuint. Han talade med värme och jag litade på vad han sa. En sådan känsla kan inte förmedlas utan att personen ifråga själv har upplevt vad han talar om. Det måste ha kommit med modersmjölken!

Jag talar om Roland Gustavsson, professor och landskapsarkitekt vid institutionen för landskapsplanering, Alnarp, SLU.

Vi var ett hundratal som i söndags i Strångamåla bygdegård lyssnade på just Roland, uppvuxen en bit utanför Bräkne-Hoby samhälle, nämligen på Sjöarp.  Hans pappa Ove var tidigare rektor vid dåvarande skogsbruksskolan på just Sjöarp.

Roland talade  om småskaliga kulturlandskap i Europa och han placerade med en sällsynt skicklighet lilla Blekinge med bl.a. Bräkneåns dalgång och andra blekingska pärlor i ett framtida perspektiv.

Det handlar om upplevelser, att locka människor från övriga Europa till rika upplevelser hos just oss här i Blekinge.

Vad har vi då att locka med? Vad har vi t.ex. att erbjuda  gentemot Toscana i Italien?

Det är så vi blygsamma blekingar funderar och så har vi alltid tänkt. Av blygsel?

Kanske, men mest för att vi undvikit att öppna ögonen, att helt enkelt jämföra på ort och ställe. Att själva besöka Europa och därefter jämföra OCH upptäcka att vi har också skatter!

Det är Roland Gustavssons poäng när han nu försöker ingjuta mod och styrka hos oss blekingar för att just möta framtiden.

Roland Gustavsson anser att vi i Blekinge på inte sätt är i strykklass gentemot Toscana och andra europeiska landskap.

Han pekade på en rad pärlor i vårt eget landskap, av oss själva starkt underskattade. Tex:

Eriksberg, Listerby skärgård,  Göholm, Järnavik, Brunnsområdet med parken och skogen  Bräkneåns dalgång, den just nu mest omtalade och inte minst Karön.

Vi vet det redan och Roland Gustavsson upprepade - Toscana, världens vackraste landskap.

- Men vi har motsvarande landskap här i Blekinge, men det har vi inte talat om för övriga Europa, betonade Roland och gick vidare i jämförelsen.

Centralmassivet i Frankrike. Portugal. Slovenien och inte minst Rumänien.

Dessa länder bjuder på bedårande landskap som blir till livslånga minnen. De uppräknade länderna har precis som vi genomgått förändringar, men dom har på ett helt annat sätt utnyttjat och bevarat kulturlandskapet på ett  sätt som vi inte har gjort.

Roland Gustavsson menar att vi måste satsa på den yngre generationen så att vi kan bevara och vidarutveckla just det småskaliga kulturlandskapet med ängar, vattendrag, bebyggelse, människor och djur som kan hålla det levande och göra det tillgänglig för  andra europeer.

Jag ger Roland Gustavsson helt rätt - vi sitter på enorma pärlor, fullt jämförbara med redan erkända turistupplevelser i Europa - men vi vet själva inte om det.

Jag tror för egen del att vi i Blekinge älskar och har älskat vårt län genom tiderna så hett att vi formligen ÄLSKAT IHJÄL vårt landskap.

Jag menar att vi vill ha vårt vackra landskap helt för oss själva. Vi räds invasionen som kan innebära fyrfiliga motorvägar och andra utbyggnader för att locka turisten. Men vi behöver inte välja den utvecklingen.

Det var just den poängen Roland Gustavsson levererade i Strångamåla, mitt i Bräkneåns dalgång, mitt i länets enorma mellanbygd.

Det behöver inte kosta miljarder, inte heller miljoner att låta oss tala om landskapet Blekinge med helt nya ögon. Helt enkelt se det som en minst lika stor tillgång som övriga landskap i Europa som redan är självklara.

Låt oss tala om detta nu för hela Europa och hälsa alla välkomna att njuta av just vårt vackra kulturlandskap. Det småskaliga kulturlandskapet är också ett världsarv som vi måste lära oss att rätt förvalta och inte minst visa upp.

Visst vågar vi!!




Vardagsrasism på Apoteket

image64


En mig närstående rapportör råkade bli vittne till följande lördagen den 29 sept:
- Jag hade ett ärende till apoteket i Ronneby, apoteket i centrum. Jag skulle hämta ut ett recept och dessutom köpa lite receptfria varor.
Med halvfull varukorg var jag på språng till disken, där mitt nummer just kommit upp, när jag blev vittne till följande:
En äldre kvinna, som ingen kunde undvika att se att hon var invandrare, med fotsid kappa och huvudsjal (i brokiga färger) försökte ställa en fråga till kvinnan bakom disken för receptfria varor. Kvinnan i sjal höll upp sin hand med en medicinförpackning och var mycket angelägen om att få ett svar. Apotekets anställda sa med MYCKET hög röst (skrek skulle jag kalla det) " jag förstår inte vad du säger!!"
Kvinnan i sjalen försökte säga något igen. Receptionisten skrek: "Jag förstår  inte vad du säger!" med en faktiskt förorättad ton(!) - tog ett steg tillbaka som för att markera ett avstånd och skrek igen att hon inte förstod vad kvinnan sade.
Ingen, säger ingen, som var närvarande på Apoteket i Ronneby centrum vid 12-tiden denna lördag, kunde missa att det stod en invandrarkvinna som försökte få ett svar om sin medicin, som försökte göra sig förstådd, och att apotekets receptionist INTE FÖRSTOD henne. Med attityden att: vilket sätt! Komma här och inte kunna språket!
Detta är ett graverande exempel på vardagsrasism, anser min rapportör och naturligtvis håller jag med om detta.
Att hänga ut en person för alla som råkar vara inom hörhåll (och då behövde man inte vara nära) att här står en som inte är som vi, som inte kan vårt språk.
Hur utsatt blir man då? Och dessutom med en medicinförpackning i handen ? vem som helst, som har en åkomma som kräver medicin, är utsatt, i ett underläge gentemot "myndigheten" Apoteket.
Det är en mänsklig rättighet att bli behandlad med respekt och få råd och stöd när man oroar sig över sin hälsa och inte har förstått hur man ska ta sin medicin.
Även om man inte talar svenska, anser min rapportör som mådde riktigt dåligt av det inträffade.

Akne tar bort nyhetstorka!

Jag spanade in rikstidningarnas (fd. kvällstidningarnas) löpsedlar i dag medan jag tankade bilen.
Blicken föll på Aftonbladets löp.
BLI FRI FRÅN AKNE
- FÖR BARA 47 kr!!!
Bara denna text på hela löpet!
Det är alltså Aftonbladets största nyhet i dag. I varje fall i Ronneby.
Men löpsedlarna brukar ljuga och det gör den här också.
För att du ska komma åt nyheten, hur du gör och skaffar medlet mot AKNE, ja
då måste du först inhandla en styck Aftonbladet. Det är ju det som är hela
andemeningen med löpet, att kunna lura dig ännu en gång.
Blaskan kostar 10 kr., om du inte vill ha en bilaga också, och då kostar det
plötsligt 57 kr. att bli fri från AKNE!
Men det kanske det är värt om man är fåfäng. Man slipper ju faktiskt en betydligt
kostsammare transplantation.